Kakva je trenutna situacija na novosadskom tržištu nekretnina?

1769
Foto: Unsplash / Nemanja Stević

NOVI SAD: Kupovina, odnosno prodaja stanova u Novom Sadu ne jenjava, a čini se da će se takav trend nastaviti i ove godine. Ukoliko razmišljate o kupovini stana u Novom Sadu, evo šta kažu brojke.


Prema podacima portala Gradnja.rs samo lane je u gradu niklo 259 gradilišta, a u izgradnji je bilo čak 10.530 stanova. Prosečna cena stanova u prethodnoj godini iznosila je oko 1.350 evra po kvadratu.

Interesantan je i podatak da u Novom Sadu cene nekretnina nisu padale čak ni za vreme vanredne situacije, što se ne bi moglo reći i za ostale gradove u Srbiji.

Portal mojnovisad.com je uradio niz istraživanja na temu tržišta nekretnina i na osnovu toga može se zaključiti da je kvadratni metar u starogradnji pred kraj 2019. godine iznosio 1.340 evra, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 1.492 evra. Računica kazuje kako je za samo godinu dana cena kvadrata stana skočila za oko 150 evra.

Kako saznaju od Dragana Sečanskog iz Dunav nekretnina, i ove godine se u Novom Sadu može očekivati rast cena nepokretnosti.

Po svemu sudeći, ovaj trend će se nastaviti i naredne godine, a razlog tome je velika potražnja za stanovima. Ono što već sada vidimo na terenu jeste da će ići gore i cena kvadrata u starogradnji, a posebno u kvartovima i na lokacijama gde se grade ekskluzivni objekti – navodi Sečanski i dodaje kako se već sada oseti blagi skok cena u ulicama na Adamovićevom naselju, a zbog izgradnje luksuznog kompleksa kod kružnog toka.

Prema njegovim rečima, potražnja za stanovima je ostala ista kao i prošle godine, a cena kvadrata varira u zavisnosti od dela grada.

Ono što se da primetiti u oglasima jeste da su cene stanova su poprilično „paprene“, jer za jednu stambenu jedinicu od 37 metara kvadratnih, koja se nalazi na Grbavici, treba izdvojiti 74.450 evra.

Foto: Moj Novi Sad

Nekretnina u centru od 88 kvadratna košta 145.000 evra, dok stan na Novom naselju od 29 kvadratnih metara iznosi bezmalo 53.800 evra.

Na pojedinim lokacijama cene kvadrata su precenjene, jer za stan od 66 m2 u ulici Klare Feješ na Telepu treba uplatiti vrtoglavih 94.000 evra.

Za nepokretnost od 60 kvadrata, koja se nalazi u ulici Narodnog fronta na Limanu, treba izdvojiti 96.000 evra, dok stan od 46 kvadrata u Gagarinovoj ulici staje 58.000 evra.

Garsonjere su posebna priča, a čini se da su njihovi vlasnici potpuno izgubili kompas. U oglasima se nude garsonjere u centru od 14 m2, a cena im je između 30.000 i 33.000 evra, dok na Detelinari za stančić od 23 kvadrata treba uplatiti 32.450 evra.

U Veterniku su stanovi i dalje povoljniji, a u naselju „Dunavska oaza“ cena kvadrata je od 890 do 970 evra.

[rev_slider alias=“petrusha“][/rev_slider]

 

Podsećanja radi, lane je prosečna cena stanova u starogradnji je bila oko 1.350 evra po metru kvadratnom, a najskuplji stanovi su se prodavali na lokacijama kod Sajmišta, u Hadži Ruvimovoj i okolnim ulicama, gde je kvadrat iznosio od 1.450 do 2.000 evra.

Stanovi kod Spensa, Riblje pijace i na Podbari stajali su 1.640 evra po metru kvadratnom, dok je kvadrat u zgradama „Garden Residence“ na Keju iznosio od 1.254 do 1.611 evra.

Kupci koji su uzimali stanove na novoizgrađenim bulevarima morali su da izdvoje od 1.450 do 1.500 evra po kvadratnom metru, a isto toliko su se kretale i tarife stanova na Limanu.

U prethodnoj godini, nešto povoljnija cena kvadrata bila je na Adicama, Satelitu i u Veterniku, gde je kvadrat u proseku bio oko 1.000 evra.

Stanove su najčešće kupovali bračni parovi sa decom i zaposleni samci, koji su ranije uglavnom iznajmljivali garsonjere, ali i oni koji ne žive u Novom Sadu, ali kupe stan da bi ga izdavali.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here