Касне решења за порез на имовину, али камата ће морати да се плати

"Ништа није сигурно - осим пореза и смрти"

370
Image by Steve Buissinne from Pixabay

До средине маја треба да се плати друга рата пореза на имовину. Међутим, ни ове године многи грађани још нису добили решење о порезу за ову годину. Све више општина шаље их електронски али за то је потребан налог на е-Управи, преноси РТС.


Нема најава да ће решења почети да стижу на време свима, али остаје правило – ко закасни са уплатом, камату мора да плати.

Ништа није сигурно – осим пореза и смрти, чувена је реченица Бенџамина Френклина актуелна до данас. Власници некретнина знају да морају да плате порез и знају рокове.

Међутим, често не знају тачан износ јер рок за плаћање рате прође пре него што решење стигне.

Међу 140 општина и градова већина би да што више пореских решења шаље у електронско сандуче. Ниш их је послао 22.000.

„Сви они који немају налог у е-Управи и немају електронску пошту, добиће решења у штампаном облику, преко поште, ако га нису до сада добили. Имам информацију да је само током јучерашњег дана 40.000 решења уручено преко поште“, каже Нина Илић, в. д. заменица начелника за финансије у Нишу.

Директор швајцарског програма за порез Александар Грунауер истиче да неки грађани до сада нису добили решење и треба да уплате другу траншу пореза на имовину, без тога да имају решење пред собом у папирној форми.

„Могућност да се избегне, да грађани морају да плаћају камату која следи ако не измирите трошкове – јесте да узмете решење из претходне године и према ритму том уплаћујете за ову годину да бисте били сигурни да покривате целу траншу“, објашњава Грунауер.

Надлежни кажу – Законом није прописан рок за достављање пореских решења за текућу годину.

„Грађани који нису још увек добили решења било електронски било поштом имају обавезу да 16. маја уплате кварталну обавезу по прошлогодишњем решењу у висини последњег квартала за прошлу годину. Закон није прописао у ком року локалне пореске администрације морају донети решења – доноси се у току године“, каже Виолета Нићифоровић из Секретаријата за јавне приходе Града Београда.

У Србији више од 80 одсто домаћинстава има приступ интернету, подаци су Завода за статистику. Други подаци указују на то да половина популације старије од 15 година не зна ниједну основну вештину потребну за његово коришћење.

То, као и камата због пробијања рока, може да представља проблем свима који нису добили рачун у кућно сандуче, и на време.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here