Ko su dobre, a ko loše komšije paradajzu?

Treba znati koje biljne vrste su idealne za sadnju pored paradajza

1106

Paradajz je povrtna kultura koja se uzgaja u skoro svakoj bašti, a mnoštvo sorti čeri paradajza i sorti malih dimenzija biljaka omogućili su paradajzu da zavlada terasama i balkonima.


Da bi nas biljke paradajza obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim đubrenja i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje raste u neposrednoj blizini paradajza.

Izaberi dobrog komšiju

Izbor biljaka koje će rasti i razvijati se u neposrednoj blizini paradajza može imati veliki uticaj na zdravlje biljaka, povećanje prinosa, kvalitet i ukus plodova. Sve biljke izlučuju materije koje mogu da deluju na biljke koje rastu u njenom okruženju. Taj uticaj može biti pozitivan, ali i štetan.

Da bismo na pravi način iskoristili pozitivno delovanje biljaka, potrebno je znati koje biljne vrste su idealne za sadnju pored paradajza. Ove biljke imaju niz delovanja:

  • povećavaju imunitete bijaka paradajza,
  • povećavaju prinos,
  • smanjuju pojavu oboljenja,
  • svojim mirisom i drugim materijama odbijaju štetočine,
  • privlače korisne insekte,
  • poboljšavaju ukus plodova i slično.

Združene useve je moguće imati u organskim baštama. Kod izbora obratiti pažnju na visinu odabranih biljaka, prostor koji zauzimaju, potrebu za svetlošću, pripadnost biljnim porodicama, potrebu za vodom i hranivima.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Od povrtarskih kultura paradajzu odgovaraju: šargarepa, celer, peršun, rotkvice, repe, rotkva, zelena salata, spanać, kelj, kupus, keleraba, kukuruz, lukovi, niske mahune.

Beli luk i rotkvice štite paradajz od crvene grinje, dok crveni luk štiti paradajz od pojave bolesti. Beli luk štiti i od pojave plamenjače. Ne treba zaboraviti ni luk vlašac, koji odgovara paradajzu. Kukuruz će paradajz zaštititi od udara vetra, ali treba biti obazriv, pošto kukuruz oduzima hraniva biljkama paradajza. Zbog toga kukuruz treba uzgajati na odgovarajućoj udaljenosti. Takođe, kukuruz i paradajz imaju zajedničku štetočinu i u područjima gde je jak napad, treba izbegavati sadnju paradajza i kukuruza u neposrednoj blizini.

Borač je vrsta koja, kada se posadi pored paradajza, izuzetno poboljšava ukus plodova paradajza. Kopriva poboljšava zdravstveno stanje biljaka paradajza.

Paradajz je dobar komšija špargli i ruži, jer svojim mirisom odbija štetočine.

Loše komšije

Kao što postoje dobre biljne vrste kada je u pitanju uzgajanje paradajza, tako postoje i biljne vrste koje treba izbegavati.

Krompir i patlidžan pripadaju istoj porodici kao i paradajz.  Imaju iste bolesti i napadaju ih iste štetočine, zbog toga ih treba izbegavati kao preduseve i biljke koje se uzgajaju u neposrednoj blizini paradajza. Paprika i paradajz su kombinacija koju treba izbegavati, a ne treba ga  uzgajati ni u blizini oraha. Komorač usporava rast rasada paradajza.

O dobrim i lošim komšijama u baštovanstvu i povrtarstvu pročitajte još i OVDE

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here