Која правила морате поштовати када бирате назив фирме?

104
Фото: Pixabay

Приликом оснивања фирме многа лица мисле да назив може бити произвољан – и може, али само у одређеној мери. Међутим, у пракси се показало да и предузетници и правна лица праве грешке приликом овог наизглед једноставног задатка.


Ако отварате фирму и размишљате о одабиру имена, текст који следи у наставку ће бити одличан материјал за консултацију, како процес регистрације не бисте морали да понављате више пута.

Правила при одабиру назива фирме

Законска правила која треба да поштујете када бирате назив фирме су следећа:

  • Пословно име фирме треба да садржи назив, седиште и правну форму фирме.
  • Пословно име не сме да буде неморално, увредљиво, да садржи погрдне речи или да наводи на погрешан траг о делатности или правној форми.
  • Пословно име се пише на српском језику, ћирилицом или латиницом. Које писмо користите у оснивачком акту или одлуци, исто писмо треба да користите у регистрационој пријави.
  • Пословно име може да садржи у називу речи Србија, назив аутономне покрајине или града, као и речи које су из њих изведене, само уз одобрење надлежног органа.
  • Пословно име може да садржи име стране државе или страног града, али само уз сагласност надлежног органа дате државе.
  • Пословно име привредног друштва може да садржи лично име физичког лица, уз сагласност.
  • Пословно име правног лица може бити на страном језику, с тим што се не преводи. Ако желите да га преведете морате да га региструјете.
  • Пословно име не сме бити исто или слично називу другог правног лица, како не би настала забуна око идентитета. Регистрационе пријаве са оваквим називима бивају одбијене.

У пракси се често дешава да оснивачи фирми сами попуњавају регистрационе пријаве, у које упишу будући назив фирме, без консултације са стручним лицима. У жељи да звуче патриотски неретко у назив фирме додају назив државе – Србија или име свог града. Међутим, оваква пријава бива одбачена, јер није довољна само жеља – потребна је и сагласност надлежног органа.

Након неколико дана од подношења регистрационе пријаве стиже вест из Агенције за привредне регистре (АПР) да је иста одбијена због неприкладности назива, а затим следи попуњавање нове, односно нови финансијски издатак.

Како бисте били сигурни да сте приликом одабира назива фирме испоштовали законске регулативе које смо управо навели, консултујте агенције за књиговодство које могу проверити исправност назива и помоћи вам око процеса регистрације.

Техничка упутства за одабир назива фирме

Агенција за привредне регистре такође прописује техничка правила приликом одабира назива фирме, како би регистрациона пријава била прихваћена:

  • Назив фирме мора имати најмање три карактера, при чему се не рачунају интерпункцијски знаци и симболи, већ само слова.
  • Регистрационе пријаве које садрже већ постојећа имена, којима су додати иницијали, бројеви, или су раздвојени повлакама или доњом цртом, биће одбијени.
  • Ако се користе речи које се у српском и енглеском језику исто или слично изговарају, али се различито пишу, а већ постоји регистрована фирма сличног назива, регистрациона пријава неће бити прихваћена.
  • Ако се у називу фирме уз примарни део назива користе речи које упућују на делатност фирме, као што су “цоммерце”, “траде”, “гроуп”, “еxпорт”, “импорт” и слично, а већ постоји делатност регистрована под примарним називом, регистрациона пријава неће бити прихваћена.
  • Ако поднесете пријаву која у називу садржи реч која је изведена од друге речи, под којом је нека фирма већ регистрована (рецимо транс и транспорт), пријава ни у том случају неће бити одобрена.

Како проверити да ли је жељени назив фирме слободан?

Пре него попуните регистрациону пријаву на сајту Агенције за привредне регистре можете проверити да ли је жељени назив слободан, увидом у базу јединственог централног регистра.

На сајту агенције такође можете регистровати жељени назив, тако што ћете послати пријаву и уплатити таксу у износу од 1000 рсд. АПР ће вам у року од пет дана потврдити резервацију назива, која ће трајати два месеца од датума резервације.

Резервација је практично решење, јер ћете одмах након одговора АПР-а знати да ли је назив који желите слободан, што искључује могућност понављања поступка подношења регистрационе пријаве и штеди ваше време, јер не морате да чекате на шалтерима.

Како да заштитите пословно име и спречите крађу пословног идентитета?

Закон о привредним друштвима вам даје право да заштитите назив ваше фирме. То можете учинити регистрацијом жига у Заводу за интелекуалну својину, што је уједно и најбољи начин да заштитите од потенцијалне крађе. У изузетним случајевима, ако АПР грешком одобри назив другој фирми, који је изузетно сличан или исти као ваш, тужбом можете потраживати промену спорног имена или накнаду настале штете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here