„Коме треба пелет да директно контактира произвођача“

Већина произвођача пелета ради нормално и има сировина

318
Извор: Pixabay

БЕОГРАД: Већина произвођача пелета ради нормално и има сировина, а потрошачи треба њих директно да контактирају како би набавили пелет, поручио је данас професор Шумарског факултета Бранко Главоњић.


Пелет се у већим градовима може наћи, најчешће у стовариштима под контролом или у власништву фабрика које пелет производе.

„Фабрике су одлучиле да се баве малопродајом па ко није набавио пелет треба њима да се обрати и добиће информацију како до пелета. Тако је сада, и биће сигурно тако до краја октобра, до када важи уредба“, рекао је он.

Влада Србије уредбом је цену пелета ограничила на 38.000 за тону, а Главоњић каже да трговина по вишим ценама неприхватљива и противзаконита.

„Не бих давао значај тим насловима о црном тржишту. Потрошачи имају могућности да набаве пелет. Али при сваком ограничењу количине робе увек неки виспрени људи нешто покушавају. Потрошачи не треба да купују код препродаваца, нека се обрате фабрикама“, рекао је он.

Додао је да је тона пелета 2021. године коштала између 220 и 230 евра. Сада је цена 320 евра, што је повећање од 100 евра.

Он је подсетио да је пред државног ограничења тона пелета продавана и за 400 евра те да је зато Влада Србије реаговала.

„Произвођачи су били незадовољни ограниченом ценом, па су одлучили да се баве и малопродајом. То је доста успорило дистрибуцију пелета на тржишту. Велики број произвођача ради нормално и има довољно сировине. Они испоручују преко својих канала“, рекао је он.

Додао је да у мањим местима пелета нема и питање је да ли ће га и бити. Већа стоваришта са већом економском снагом успевају да снабдевају.

Цена огревног дрвета се слободно формира. Главоњић истиче да је просторни метар од почетка септембра поскупео 200 динара, што говори да су се домаћинства раније снабдела те да се цена стабилизује.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here