Kompanija „Nektar“: Otpad od prerade voća za proizvodnju zelene energije

Od bio mase pored toplotne energije dobijaće se i organsko đubrivo koje će biti korišćeno za đubrenje sopstvenih plantaža voća

693

Kompanija „Nektar“ oduvek je svoju strategiju razvoja gradila na konstantnom unapređenju poslovanja, jačanjem direktne distributivne mreže, razvojem novih proizvoda i stalnom brigom za njihov vrhunski kvalitet.


Ovakvim načinom poslovanja, a pre svega inovativnom strategijom, menadžment ove kompanije godinama unazad postavlja visoke standarde na tržištu, stalno podižući lestvicu na viši nivo.

Nektarovi stručnjaci su to i te kako imali na umu kada su u proteklom periodu krenuli da rade na projektu unapređenja energetske efikasnosti u svojim postrojenjima, želeći na taj način da na ovom planu dođu do dugoročnog rešenja za samu kompaniju, a pre svega za okolinu u kojoj posluju.

I zelena energija i đubrivo za voćnjake

Otuda je njihov strateški plan bio da što više smanje emisiju štetnih gasova u postojećim postrojenjima. Intenzivno su radili i na prelasku sa mazuta na bio gas i bio masu, iako po trenutno važećim propisima Republike Srbije takvu obavezu nema ni jedna kompanija u ovoj zemlji. Tim povodom je uloženo preko sedam miliona evra u održive izvore energije u Bačkoj Palanci, a krajem prošle godine i na teritoriji Vladičinog Hana gde su u svojoj fabrici krenuli da pripremaju teren za izgradnju prvog postrojenja na bio masu.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Izgradnja ovog postrojenja koje se polako privodi kraju, prema rečima direktora poslovne jedinice Fabrike “Nektar” u Vladičinom Hanu Milovana Rankovića, odvija se onako kako su to njihovi stručnjaci zamislili.

„Planiramo da ovaj pogon na bio masu otvorimo krajem idućeg meseca, a tada će naša postrojenja u Vladičinom Hanu u potpunosti preći da rade na bioenergiju. U ovom postrojenju koristićemo organski otpad iz prerade voća i druge organske materije za proizvodnju zelene energije“, kaže Ranković i dodaje da od biomase pored toplotne energije dobijaće i organsko đubrivo koje će koristiti za đubrenje sopstvenih plantaža voća.

„Verujemo da će naši sugrađani osetiti boljitak od prelaska na održive izvore energije i da ćemo time dati snažan doprinos očuvanju životne sredine.“

Cilj – smanjenje ugljen dioksida i metana

U ovoj kompaniji se od zacrtanih ciljeva, prema njegovim rečima, nije odustalo ni u jeku pandemije tako da je njeno poslovodstvo u aprilu prošle godine krenulo sa realizacijom investicionih projekata u vrednosti od četiri miliona evra, odnosno u izgradnju postrojenja na bio masu u Vladičinom Hanu sa ciljem da se otpočne proizvodnja zelene energije i dovede do smanjenja emisiju ugljen dioksida i metana.

„Kroz partnerstva sa lokalnim samoupravama radićemo i na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada, na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za najmanje 15 odsto do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ovo radimo sa ciljem da održivo poslujemo i ostavimo zdravo okruženje budućim generacijama“, naglašava direktor.

Uporedo sa širenjem i osavremenjavanjem svojih proizvodnih pogona Kompanija „Nektar“ godinama radi i na uvećanju proizvodne mreže sa proizvođačima voća ne samo u hanskoj opštini već iz drugih opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Tako je Radna jedinica „Nektar“ u Vladičinom Hanu postala najveći centar za preradu voća u Srbiji.


Pogledaj: Nektar grupa ulaže sedam miliona evra u obnovljive izvore energije

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here