Корисници кредита бираће замену за стопе LIBOR и EONIA

350
Фото: Pixabay

БЕОГРАД –  Народна банка Србије због укидања каматних стопа LIBOR (Лондонске међубанкарске стопе) и EONIA (преконоћне референтне каматне стопе за евро) упутила је препоруку банкама са моделима уређења односа са корисницима кредита око обрачуна камата.


Банкама је препоручено да корисницима кредита уместо обрачунате камата на основу ЛИБОР-а понуде обрачуна основу референтне стопе САРОН (Сwисс Авераге Рате Овернигхт). Уместо стопе ЕОНИА препоручено је да банке клијентима понуде коришћење стопе СТР (Еуро схорт-терм рате).

НБС је банкама препоручио да корисницима кредита као додатну могућност понуде закључење анекса којим би се фиксирале камате до отплате кредита на основу последње објављене вредности стопа ЛИБОР и ЕОНИА.

Банкама је препоручено да код уговора о депозити са променљивом каматном стопом заснованом на ЛИБОР или ЕОНИА темељу, примене САРОН и СТР стопе, а ако то буде одбијено уговоре раскину.

У препоруци се подсећа да код редовног усклађивања каматних стопа корисник мора бити обавештен о висини каматне стопе пре почетка њене примене. НБС наводи да банке кориснике морају обавестити писмено, на разумљив начин, а ако је потребно пруже и додатна објашњења.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here