Михајловић: Очекујем да поскупи струја

Oценила je да Србију чека зима која неће бити нимало лака

284
Фото: 021.rs

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да очекује да поскупи струја за грађане.


– Знам да то нимало није популарно, али очекујем да дође до повећања цене струје за грађане, али је Министарство рударства и енергетике припремило и Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће помоћи онима који не могу да плате струју, гас или топлотну енергију – рекла је Михајловић.

Додала је да је корекција цена најављена када је речено да током ове грејне сезоне неће бити поскупљења струје, а та сезона је прошла и сада морају да се направе „нове калкулације“.

Нова цена струје мора да буде усклађена са свим параметрима и одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане. Према њеним речима, треба да се направи јасан и транспарентан план у шта ће ЕПС уложити новац од поскупљења струје.

– Ми смо једна од ретких земаља у којој, након почетка рата у Украјини, електрична енергија није поскупела. Имамо цену струје међу најнижим у Европи, а поскупели су и нафта, гас, опрема за производњу електричне енергије, делови, све је поскупело. Наша невоља је и што имамо рањени ЕПС кога морамо да очувамо како бисмо имали енергетску стабилност – рекла је Михајловић.

С изградњом нових капацитета за производњу електричне енергије морају, како је рекла, сви да уче како да више штеде струју и да се рационално понашају.

Зима неће бити нимало лака

Михајловић је оценила да Србију чека зима која неће бити нимало лака и због тога „морамо већ сада почети да се припремамо“.

– Енергија је скупа, не можемо да се расипамо и мораћемо више да штедимо. Цео свет то ради и мораћемо и ми. Код нас се грађани греју на струју јер је то најјефтиније и најкомфорније. Тако нешто за највећи део Европе је незамисливо јер је то прескупо –  рекла је она.

Уколико, како је навела, „уопште може да постоји нешто добро у овом времену које то, свакако није, онда је то отрежњење да сви морају да се окрену зеленој енергији“. Михајловић је казала да о томе прича у свакој прилици, а да су је, због залагања за обновљиве изворе, називали „зеленим џихадистом“.

Министарство је, према њеним речима, усвојило све потребне законе, па је потом „било случајева да су поједина јавна предузећа ‘отказивала послушност’ Влади Србије зато што не желе да се прилагоде ономе што носи будућност“. Она је навела да је предложила да постоји посебно министарство које би се бавило само зеленом транзицијом друштва и енергетском одрживошћу.

– Требало је да се догоди рат у Украјини, па да схватимо да је зелена енергија будућност. Зато је од великог значаја то што је председник Србије Александар Вучић као посебну тачку у развоју Србије истакао ‘зелену енергију’ и улагања која морамо да имамо у овој области као гаранцију да бисмо имали довољно енергије. Камо среће да имамо више људи попут Вучића коју разумеју и виде куда свет иде у будућности и како да се Србија прикључи свету – рекла је Михајловић.

Колико је потрошено за ванредни увоз струје?

На питање колико је новца потрошено за ванредни увоз струје због колапса у ЕПС-у у децембру прошле године до данас, Михајловић је рекла да је од 12. децембра 2021. до 20. априла 2022. због „катастрофално лошег управљања ЕПС-ом“ та компанија морала да увезе укупно 2.231,6 GWh електричне енергије и да је то плаћено 530,7 милиона евра.

– Ово, нажалост, није једини трошак. Много смо више изгубили јер је ЕПС пропустио шансу да ове зиме буде извозник по рекордно високим ценама на тржишту, а уместо тога, понављам, због катастрофално лошег управљања сада бившег менаџмента, ЕПС је увозио струју –  рекла је Михајловић.

Истакла је да је „преведено на још разумљивији језик, због ЕПС-а бачена једна нова хидроелектрана“. Додала је да Србија до сада није увозила угаљ, али „због истих разлога због којих је бачена једна хидроелектрана“, влада одборила увоз четири милиона тона углја до краја 2023, колико је процењено да ЕПС-у недостаје, па да ће то бити додатни губитак.

На питање ко је платио увоз електричне енергије навела је да ЕПС и увоз електричне енергије и будући увоз угља плаћа из сопствених средстава.

– А ЕПС се финансира од новца којим грађани плаћају струју и кредита, међу којима је доста оних са државним гаранцијама – рекла је Михајловић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here