Na evidenciji NSZ od 23. marta bez posla novih 2.045 lica

1194
foto: NSZ

Od 23. marta, od kada je omogućeno prijavljivanje na evidenciju NSZ elektronskim putem, zaključno sa poslednjim danom marta, toj službi prijavilo se 2.045 građana, kažu u Ministarstvu rada i NSZ.


Od novoprijavljenih u martu, koji su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja prijavili nakon prestanka radnog odnosa ili radnog angažovanja najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva.

Od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje, zahteve za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnelo je ukupno 1.860 lica, a od tog broja, 1.486 njih je podnelo zahteve elektronskim putem (počev od 23. marta od kada je uvedena ta mogućnost).

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da su omogućili da sva lica ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Takođe navode da će i dalje sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja i pružati podršku, kako tražiocima zaposlenja, tako i poslodavcima.

Svi javni pozivi za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja su i dalje aktuelni i obezbeđena je mogućnost podnošenja zahteva za učešće elektronskim putem.


Pročitajte još:

Svim punoletnim građanima 100 evra, evo kad je isplata

A kada prođe pandemija


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je prethodnih dana da otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava i poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

Đorđević je podsetio da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da preduzmu u vanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.

On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

“Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala“, rekao je Đorđević.

Rekao je da oni koji su izgubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu.

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je pre dva dana da je da prema informacijama koje stižu tom sindikatu, nakon najave pomoći i podrške mikro i malim preduzećima usledilo masovno vraćanje radnika na posao.

„Imamo informacije da su poslodavci obećali radnicima da će ih novo prijaviti od 1. aprila. Nije uopšte ni bilo dobro što su otpuštali radnike i pokazalo se da su mnogi bili u stanju da finansiraju plate zaposlenih mesec i po ili dva, ali su žustro reagovali plašeći se za svoj kapital. Sada su shvatili da finansijsku pomoć mogu očekivati oni koji nisu otpuštali radnike“, rekla je Savić Tanjugu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here