Најчешће недоумице при узимању стамбеног кредита

Да ли се прво бира стан или најповољнији кредит?

156
Фотo: Pixabay

Стамбени кредит је једна од најбитнијих одлука у животу. За многе је то догађај који се дешава само једном током живота, па је логично да постоје и неке дилеме. Према истраживању које је спровео портал Каматица, четири најчешће дилеме јављају се док трагамо за стамбеним кредитима.


Колика треба да буде плата?

Прво и основно је да будете запослени за стално, а онда на ред долази и висина плате. У суштини, важно је да плата буде редовна, да иде преко рачуна, а што се тиче саме висине, она варира од банке до банке. Већина банака неће желети да даје кредит уколико је плата минимална, а све после тога је ствар договора са банком.

Да ли сам кредитно способан? И шта је кредитна способност?

Кредитна способност је прва ствар коју ће банка проверавати код вас. То значи да ће банкари гледати да ли имате неки кредит који тренутно отплаћујете, да ли сте редовни платиша, да ли имате дуговање које је забележно у Кредитном бироу, али и то колико месечно зарађујете, па се због тога ово питање на неки начин надовезује на прво.

Када све ово банка провери, онда добија слику ваше кредитне способности и одлучује да ли имате услове да аплицирате за кредит.

Да ли се прво бира стан или најповољнији кредит?

На ово питање нема универзалног одговора. Да ли прво да потражите стан који желите, или да прво добијете понуду од банке за кредит, да знате са колико новца располажете? Одговор је у вама. Уколико сте неко ко одговара фотороботу идеалног банкарског клијента, онда можете прво тражити стан. Уколико мислите да то нисте – онда је можда боље да прво потражите кредит.

Да ли морам да пребацим плату у банку код које подижем стамбени кредит?

Зависи од банке. Неке ово траже као обавезу, неке не. Међутим, свака банка ће вам са пребацивањем плате дати повољније услове кредита, а ако то не учините, поједине банке ће вам понудити стамбени кредит који вам се уопште не исплати да купујете. У том смислу, одговор се сам намеће.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here