НБС повећала каматну стопу на четири одсто

Приоритет монетарне политике и даље ће бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року

176
Извор: НБС

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) повећао је референтну каматну стопу на четири одсто, а повећана је и стопа на депозитне олакшице – на три одсто, као и стопа на кредитне олакшице на пет одсто.


Како је објашњено из НБС, доношењем те одлуке, а у амбијенту преовлађујућег инфлаторног деловања фактора на које мере монетарне политике немају или имају мало утицаја, НБС настоји да ограничи инфлаторно деловање фактора на страни тражње и секундарне ефекте раста цена хране и енергената на остале цене путем инфлационих очекивања.

Како се наводи, тиме НБС тежи да допринесе да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и да се врати у границе дозвољеног одступања од циља.

Када је у питању кретање инфлације у наредном периоду, Извршни одбор НБС очекује да ће се она у највећој мери кретати у складу с последњом, августовском пројекцијом, према којој је врхунац највероватније достигнут у септембру и крајем године би она требало да буде на нижем нивоу од тренутног.

У зависности од глобалне геополитичке ситуације и кретања кључних монетарних и макроекономских фактора из домаћег и међународног окружења у наредном периоду, НБС ће процењивати да ли има потребе за додатним заоштравањем монетарних услова.

Приоритет монетарне политике и даље ће бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року, уз подршку даљем привредном расту, наводи се у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here