„Nectar“ u Hanu gradi postrojenje na biomasu

Za proizvodnju "zelene energije" 4 miliona evra

901

Fabrika Nectar privodi kraju izgradnju postrojenja na bio masu u Vladičinom Hanu sa ciljem proizvodnje zelene energije i smanjenja emisije ugljen dioksida i metana, prenosi OK radio.


Iz Nectar grupe kažu da su brižljivo radili na planu unapredjenja energetske efikasnosti u svojim postrojenjima, jer žele dugoročno dobro rešenje i za samu kompaniju ali još važnije za okolinu i društvo u kojem posluju.

– Kao rezultat tog plana i strateškog opredeljenja da što je više moguće smanjimo emisiju štetnih gasova u našim postrojenjima, uložili smo preko 7 miliona evra u održive izvore energije u Bačkoj Palanci i krajem prošle godine na lokaciji Vladičin Han.

U tim postrojenjima se koristi organski otpad iz prerade voća i druge organske materije za proizvodnju „zelene energije“ – pojašnjavaju iz Nectara.

 

U jeku pandemije, dodaju, nisu odustali od zacrtanih planova i u aprilu 2020. godine krenuli su sa realizacijom investicionog projekta u vrednosti od 4 miliona evra u izgradnju postrojenja na bio masu u Vladičinom Hanu sa ciljem proizvodnje zelene energije i smanjenja emisije ugljen dioksida i metana.

Milovan Ranković, direktora poslovne jedinice u Vladičinom Hanu, kaže da se intenzivno radi na prelasku sa mazuta na biogas i bio masu, iako po trenutno važećim propisima Republike Srbije takvu obavezu nema nijedna kompanija u Srbiji.

– Plan završetka ove investicije i otvaranje pogona je mart ove godine, čime će Nectar u potpunosti preći na bioenergiju u Vladičinom Hanu.

Od biomase pored toplotne energije dobijaćemo i organsko đubrivo koje ćemo koristiti za naše plantaže voća.

Verujemo da će naši sugrađani brzo osetiti boljitak od prelaska na održive izvore energije i da ćemo time dati snažni doprinos očuvanju životne sredine.

Kroz partnerstvo sa lokalnim samoupravama radićemo i na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada, na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za minimum 15% do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Sve ovo radimo jer nam nije svejedno da li održivo poslujemo i kakvo društvo i okruženje ostavljamo budućim generacijama – kaže Ranković.

Nectar iz Bačke Palanke je inače jedan od vodećih proizvođača sokova u regionu, a njegova fabrika voćnih koncetrata u Vladičinom Hanu najveća je u jugoistočnoj Evropi.


Pogledaj: Sadnice iz rasadnika porodice Karanović krase dvorišta širom Srbije

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here