Nedimović: U Srbiji nema ko da muze krave, zato nabavljamo robota

811
Foto: Pixabay

Proizvođači mleka u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji suočavaju se sa istim izazovima i problemima, te su mlekari iz ove tri zemlje razmenili iskustva na skupu, organizovanom u Sremskoj Mitrovici.


Resorni ministri Srbije i Republike Srpske saglasni su u oceni da i jednu i drugu držžavu „muči ista muka“, a to je da nedostaje ljudi za mužžu krava i zbog toga je neophodno da držžava što više pomogne u subvencionisanju kupovine nove opreme.

Srbija je, kažže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, već krenula u nabavku robota za mužžu.

„Nema ko više da muze krave. Da mu date 70.000 dinara mesečno da muze krave, ne možžete da nađete čoveka. Da odete u bilo koje selo u zapadnobačkom, severnobačkom okrugu isto ćete čuti. Nema ljudi. I to je najveći problem poljoprivrede i zato moramo ići sa nabavkom nove opreme i sa modernizacijom. Čak 75 odsto daje država za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možžemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje“, kažže Nedimović.

[wonderplugin_slider id=179]

 

Ministar poljoprivrede u Republici Srpskoj Boris Pašalić ocenjuje da u toj zemlji mogu biti zadovoljni situacijom u sektoru mlekarstva, da proizvodnja raste, ali da je isto tako primetan trend opadanja broja farmi. Ocenjuje i da su isti otkupljivači i u Srpskoj i u Srbiji.

„U 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno je oko 120 miliona litara mleka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. godini. Opada nam broj farmi, imamo oko 4.100 farmi, a raste nam proizvodnja i broj farmi gde ima više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okružženju, pa tako i kod nas. Broj isporučilaca je sada zaustavljen, nekih 4.100, ali imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste“, rekao je Pašalić, dodajući da u Srpskoj izdvajaju oko 50 odsto iz agrarnog budžžeta samo za mleko.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here