Нове цене горива које важе наредних седам дана

Максимална цена горива нижа него претходних недељу дана

429
Фото: Pixabay

Гориво ће од петка, 8. априла, од 15 часова на пумпама у Србији бити незнатно јефтиније у односу на досадашње цене. Како је саопштило Министарство трговине, максимална цена евро дизела биће 196,40 динара, док ће БМБ 95 коштати 174,20 динара. 


Пре доношења нових цена, евро дизел је био 197, а бензин 175 динара. Подсетимо, Влада Србије је у четвртак (07.04.) продужила Уредбу о ограничењу цена деривата нафте, која ће важити до 30. априла. То значи да ће држава и у наредних месец дана, контролисати цену две врсте горива на пумпама у Србији. Реч је о изменама и допунама Уредбе о ограничењу висине цена нафтних деривата, чија је примена била предвиђена од 11. марта до 11. априла. Министарство трговине је навело да је нова уредба донета у циљу спречавања већих поремећаја на тржишту.

Први пут је Влада Србије 10. фебруара донела Уредбу којом се успостављају нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије, а потом је она 10. марта продужена на још месец дана и орочена до 11. априла. Ово ће бити трећи месец како држава ограничава цене горива на пумпама у Србији.

Како је прецизирано Владином уредбом просечне велепродајне цене деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 обрачунава Министарство рударства и енергетике сваког петка и да најкасније до 13 часова га доставља Министарству трговине, туризма и телекомуникација које утврђује највише малопродајне цене.

Они имају обавезу да сваког петка на званичној интернет страници најкасније до 15 часова објаве цене које ће возачи плаћати на пумпама. Бензинске пумпе, како је предвиђено уредбом, дужне су да малопродајне цене горива евро дизел и евро премијум БМБ 95, које не смеју да буду више од највиших малопродајних цена утврђених од стране Министарства трговине, примене одмах по објављивању на званичној интернет страници Министарства трговине.

Дакле, и даље ће сваког петка бити објављена цена горива за предстојећу недељу, изузев у недељи када се празнује Ускрс, па ће уместо на Велики петак 22. априла, цена бити објављена дан раније, у четвртак 21. априла до 15 часова.

Прошлог петка и евро дизел и бензин су појефтинили за око један динар, тако да је максимална цена по којој су се могли продавати на пумпама до данас у 15 часова за евродизел 197, а БМБ 95 је 175 динара. На појединим бензинским станицама гориво се ових дана могло купити и за до три динара јефтиније по литру у односу на цену коју је прописала држава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here