Од 1. априла нова ознака на месу у продавницама у Србији

Са новим натписом ће бити решене недоумице купаца

346
Фото: Bigstockphoto/lapandr

У продавницама у Србији за неколико дана појавиће се нова ознака „Произведено у Србији“ на месу и производима од меса домаћег порекла.


Често купци коментаришу порекло меса које се купује у продавницама, да ли је из Србије или је увезено и колико је свеже, а све те недоумице ће од 1. априла бити уклоњене са новом ознаком „Произведено у Србији“.

– Код меса је веома значајна свежина и зато је веома битна информација да месо није транспортовано много километара. Допуна правилника о декларисању донета је почетком марта где се додатно означава порекло меса које долази из Србије и да се посебно означавају производи од меса који садрже више од 50 одсто меса. Жеља нам је да помогнемо нашу домаћу индустрију. Ова врста информације је веома значајна за потрошача. Истраживања показују да је најбитнија цена, а одмах затим и порекло производње – рекао је за РТС Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Према његовим речима, у обавези ће бити да се ознака „Произведено у Србији“ користи у малопродајним објектима.

– Нисмо због времена донели мењање амбалаже, него ознаке треба да буду на јасно видљивим местима. Сигуран сам да ће малопродајни ланци хтети да та ознака буде што видљивија – поручио је Ракетић и додао да је код меса веома значајна свежина и да је зато веома битна информација да месо није прошло пуно километара:

– Код нас су забрањени генетски модификовани организми – истакао је и напоменуо да ће ознаком „Произведено у Србији“ допринети да се роба више продаје. Такође, навео је да наша месна индустрија заслужује да се од ње направи бренд и најавио да ће бити велике промене у декларисању хране, да ће бити обухваћено млеко у наредном периоду.

Ознака „Произведено у Србији“ од почетка априла биће истакнута на видном месту одмах поред изложеног меса или производа од меса или уз цену и мора да буде најмање исте величине као формат цене.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here