Од 1. марта већи број грађана има право на повластице за струју и гас

1303
Фото: Pexels

Влада Србије је донела нови Правилник по којем се граница за стицање статуса енергетски заштићеног купца повећава у складу са инфлацијом.


Овај Правилник ступио је на снагу 1. марта, а у припреми је и Уредба која би требало додатно да поједностави процедуру и омогући повластицу још неким категоријама становника. Ово значи да би од данас више грађана могло да добије повластице за струју.

На умањење рачуна за струју и гас право имају сви социјално угрожени грађани и примаоци дечијег додатка, без подношења захтева, док је за остале грађане услов за субвенцију висина зараде по члану домаћинства и они морају поднети захтев да им се повластица одобри. Усвајањем нове уредбе, то право би ускоро требало да буде проширено и на коришћене топлотне енергије, односно на рачуне за грејање.

За једночлано домаћинство нова граница је приход до 15.690 динара, са два и три члана до 22.845 динара, за породице са четири и пет чланова до 29.994 динара, са шест и више чланова до 37.719 динара.

Многи грађани и даље не знају да имају право на попуст за струју ако су им примања мала. Како за „Euronews Srbija“ кажу у Електропривреди Србије, 68.129 грађана искористило је током 2021. године умањење рачуна за електричну енергију, што је значајно мање у односу на претходне године. Према подацима Министарства рударства и енергетике, умањење рачуна за природни гас за период од јануара до октобра прошле године искористило је само 60 домаћинстава!

Број корисника који користе право угроженог купца је мањи у односу на 2020. годину када их је за струју било 72.694, а за гас 68 домаћинстава. Да је овај број готово симболичан и да има много више грађана који би могли да се греју са попустом, види се и када се упореде подаци о људима старијим од 65 година који у нашој земљи живе без икаквих примања, а процењује се да их има више од 150.000. И надлежни су схватили да би прописе требало променити и прилагодити.

– Тренутни обухват грађана резултат је спровођења раније донете уредбе. Новом уредбом, која је у поступку усвајања, значајно су подигнуте границе енергетског сиромаштва, а очекивани резултат ове промене је увећање броја енергетски угрожених домаћинстава око три пута. Очекује се да ова врста помоћи обухвати око 190.000 домаћинстава уместо садашњих 70.000 – кажу за Euronews Srbija у Министарству енергетике.

Ко може да оствари субвенцију?

Статус енергетски угроженог купца електричне енергије имају домаћинства с једним чланом који троши 120 киловат-часова месечно, с два и три члана – 160 киловата, за домаћинства са четири и пет чланова – 200 киловата месечно, док је за домаћинства са шест и више чланова граница 250 киловат-часова.

Када је реч о гасу, домаћинства са једним чланом добијају умањење током грејне сезоне – за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар од 35 кубика месечно, са два и три члана 45, са четири и пет чланова 60, док остали добијају до 75 кубика месечно.

– Енергетски угрожени купац је дефинисан као купац из категорије домаћинство, самачко или вишечлано, који има право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије, природног гаса или топлотне енергије – објашњавају у МРЕ.

У Министарству енергетике истичу и да појам енергетски угроженог купца укључује и домаћинство чији члан користи електромедицинску опрему неопходну за одржавање здравља, за чији рад је неопходно напајање из електродистрибутивне мреже и коме обуставом испоруке електричне енергије може бити угрожен живот или здравље. Наведено домаћинство има право на заштиту од обуставе испоруке електричне енергије због неизвршених обавеза из уговора о снабдевању.

Процедура је таква да надлежне градске и општинске службе спискове корисника достављају Министарству енергетике и на основу њих Електропривреда Србије умањује рачуне. Угрожени купац има право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије, односно гаса, под условом да нема претходних дугова по овом основу, а уколико пропусти да плати рачун с овим умањењем, губи право на повластице, преноси „Euronews Srbija“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here