Ове зиме пуцкетаће дрва у много више домова – оџачари имају пуне руке посла

"Сви размишљају о алтернативним начинима грејања"

342

БЕОГРАД – Димничари ове године имају више посла него икад. Повећано је интересовање и за куповину шпорета и пећи на дрва. Чини се да о грејању на дрва размишљају сви који имају димњаке. Ипак, велики проблем представљају оџаци који на неким зградама нису чишћени деценијама.


„У односу на прошлу годину 40 до 50 одсто је више посла, јер су се људи уплашили ове несташице гаса и струје, па свако ко има димњак хоће да га оспособи да може да ложи“, каже Предраг Тишма, димничар. Димњаке на кућама чисте уобичајено сваке године у ово време, али од почетка септембра све више их зову управници и станари зграда.

„Сви размишљају о алтернативним начинима грејања, да ли да користе ‘смедеревце’, котлове или каљеве пећи и онда зову димничаре да би се очистили димњаци који су запуштени годинама“, наводи Ненад Митровић, менаџер фирме која чисти димњаке.

„Онај ко сваке године ложи он сваке године и зове, значи не може да се користи две, три године, а ови што сад прелазе са гаса, са струје на чврсто гориво, ту су већ проблеми“, додаје Тишма.

У новим зградама су уместо димњака вентилационе цеви и грејање на дрва технички није могуће. Старије зграде имају димњаке, па сваки станар уместо централног грејања може да користи етажне пећи или „смедеревац“, али је потребно да очисти део димњака који води до његовог стана. Такво чишћење кошта 12.000 динара, кажу управници зграда. Неки су у међувремену димњаке у стамбеним зградама почели да користе и у друге сврхе, па су се кроз њих провлачиле разне инсталације и каблови.

„Њихова намена је увек и била да буду коришћени за ложишне уређаје, а проблем је што ранијих година то није била пракса и сада када треба да се врате основној намени ми имамо проблем шта радити у тој ситуацији“, истиче Митровић.

Ипак, за добар шпорет треба издвојити минимум 300 евра, за пећ и више плус трошкови за дрва и наћи место где ће бити сложена. Предуслов је да димњак буде очишћен. У центру Београда многи нису чишћени деценијама, неки су и срушени.

„Е онда ту настаје проблем, јер ти димњаци нису 15, 20 година чишћени, урушени су, па онда не може само обично чишћење него и пробијање димњака, штемовање“, објашњава Дејан Србиноваски, димничар.

Посла има – димничара нема довољно. У току дана не успевају да стигну свуда где су планирали, а имају и 15, 20 интервенција по екипи. Повећано је интересовање и за куповину шпорета и пећи, рекли су нам у радњама.

Метар дрва је од 8.000 до 12.000, а рачуни за струју су већи за око 200 динара, званични су подаци. Ко је решио да мења начин на који се греје, време је, јер зима је, бар по температури, већ пред вратима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here