Пауловнија – мирисна и медоносна биљка у башти породице Гашић из Силбаша

2277
Izvor: Agroklub

Пауловнија брзо расте, није захтевна, добра је као огревно дрво те је Александар Гашић из Силбаша пре пет година одлучио да засади 200 садница. Сада су то висока стабла која ће наредне године почети да цветају, пише „Агроклуб„.


Последњих година пауловнија, која потиче из далеке Кине, у нашој земљи је све популарнија због свог брзог раста па можемо њена висока стабла видети испред кућа, у двориштима, на паркинзима јер крошња овог дрвета за врло кратак временски период направи одличан хлад.

Они који су је засадили сматрају да је ово брзорастуће дрво које је име добило по ћерки руског цара Ани Павловној, има доста предности у односу на друго дрвеће – између осталог, уколико има добре услове за раст стабла, након седам година достићи ће висину и до 20 метара висине и биће одлична за индустријску употребу, за израду намештаја и музичких инструмената.

Након сече дрво се обнавља из пања, обзиром да има добро развијен коренов систем, има веома крупне листове који упијају 10 пута више угљен-диоксида и велике љубичасте цветове опојног мириса. Због високе енергетске вредности пауловнија је одлична за огрев јер је њена калорична вредност, како напомињу стручњаци већа од мрког угља.

Три године старости и преко седам метара висине

Све је ово пре три године знала породица Гашић из Силбаша, код Бачке Паланке, те су брзо донели одлуку и у две баште посадили 200 садница пауловније. Данас су то висока и витка стабла, права шума.

Пауловнију су, како кажу, првенствено засадили како би обезбедили дрва за грејање куће. Саднице су набавили из расадника у Хајдукову, ручно их посадили на растојању 2,5 x 4 метра. Презимиле су и мировале загрнуте земљом до пролећа када су разгрнули земљу и чепирали – исекли саднице на висину од око 10 цм те су тако расли нови изданци. Све саднице су се примиле и почеле раст и развој уз заливање сваког другог дана.

Прве године када су саднице почеле интензивно да расту на једном броју скидали су средњи део биљке како би се формирало више бочних грана. Током прве године нарасле су 1,5 м. Прошле године јак ветар је сломио неколико младих стабала, али су она остала жива и наставила да расту обзиром да су око корена кренули заперци.

„Стабла наше пауловније сада имају три године и висока су преко седам метара, наредне године очекујемо да процветају, а како је ово мирисна и медоносна биљка договарамо се са једним овдашњим пчеларом да своје кошнице донесе код нас и да видимо и ми и он какви ће резултати бити, какав ћемо добити мед“, кажу Александар Гашић и његова супруга.

Информације са интернета, али и од комшије

Након пете године, ова породица из Силбаша планира да прореде стабла обзиром да ће бити висока и имаће густу крошњу са великим листовима. Сечење тако високих стабала ће бити велики посао и изазов, али ће се, како кажу, предходно информисати и о најмањим детаљима.

Иначе о пауловнији су читали и прикупљали информације преко интернета али и од комшије Недељка Данића који је пре четири године на парцели у атару Младенова, посадио више од 1.000 стабала овог брзорастућег дрвета и који у овом послу има велико искуство.

Сечење високих стабала биће велики посао и изазов, кажу Гашићи

Ове јесени Гашићи имају и младих садница те их продају, а како кажу заинтересовани су превасходно људи из њиховог села који ово брзорастуће дрво хоће да засаде у својим двориштима или као и они баштама. Једна садница кошта 150 динара, а они поручују да су за три године стекли своју сопствену шуму кроз коју кад год пожеле могу да се прошетају.

Током наредног периода имаће прилику да се увере да ли ово дрво заиста има позитивне карактеристике о којима се толико говори и да ли с правим разлогом расте у војвођанској плодној равници.


Pogledaj: 1000 sadnica paulovnije raste u Mladenovu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here