ПКС: Повећана тражња основних намирница, неће бити драстичног поскупљења горива

209
Фото: tapanakorn/Canva free photos

Снабдевеност основним животним намирницама и горивом је у Србији добра и нема потребе за додатним стварањем залиха, истакао је помоћник директора за стратешке анализе ПКС Бојан Станић.


Указао је да неће доћи до експлозије цене горива и да ако дође до поскупљења, то ће бити на ограниченом нивоу. Жарко Малиновић из ПКС-а истиче да је веома опасно и неодговорно ширење лажних вести о несташици основних животних производа.

Бојан Станић је потврдио за РТС да се привреда слаже са ставом надлежних, да је снабдевеност добра и да нема потребе за стварањем залиха како основних животних намирница тако и горива.

Што се тиче снабдевања горивом, истиче да је то био један неспоразум је су неки власници бензинских пумпи одлучили да ограниче продају. Међутим, додаје, шири се и страх од несташице и преко друштвених мрежа.

Кључно је, наглашава, да што се тиче производње деривата у Србији то иде по плану и има их у довољним количинама.

Станић указује да је, од како је кренула криза у Украјини, повећана тражња за основним животним намирницама, али да и њих има довољно.

„Потражња је порасла, али проблем је ових дана био са брашном и процењује се да је раст био око 120 процената на дневном нивоу у односу на тридесетодневни просек. Неки рафови су били празни и то је можда изазвало и додатну забринутост становништва“, објаснио је он.

Од почетка године цена пшенице је порасла за неких 70 процената. Срећа је за Србију, наводи Станић, што је извозник пшенице, има потпуно довољно количина да снабде домаће тржиште и да извози.

Додаје и да и извоз углавном иде преко Констанце, да извозимо наравно и у Русију и у друге делове света.

„Уколико би дошло до даље кризе, пре свега ескалације сукоба у Украјини, у том случају би дошло до даљег раста пшенице и онда би наши произвођачи због цене се можда више оријентисали на међународно тржиште. У том случају би држава реаговала и увела одређене мере ограничења што се и ради у другим земљама“, прецизирао је Станић.

Подсетио је и да су крајем фебруара донете Уредбе Владе којим је омогућено додатно снабдевање из државних резерви сировина за производњу млинарско-пекарске индустрије, тако да у наредна три месеца то неће бити проблема што се тиче односа продајне цене и оне набавне.

Поскупљење горива на ограниченом нивоу

Међутим, како каже, имамо проблем код нафтних деривата зато што није у одговарајућем односу малопродајна цена и то би требало да буде решено на неки начин.

„Уколико буде продужена уредба, која истиче 14. марта, онда се морају заштитити продавци. То би значило поскупљење горива, али на ограниченом нивоу да не би дошло до експлозије те цене“, додаје Станић.

Истиче да је битно да се постигне стабилност. „Цене расту и рашће у наредном периоду, али је чињеница да тај раст треба да буде постепен, како би и привреда и становништво могли да се прилагоде“, наводи Станић.

Сматра да би до додатне кризе могло доћи ако би се десило укидање дипломатских односа између Русије и Запада, да дође до наглог броја раста цивилних жртава, рецимо и да се у једном моменту чак можда и потпуно прекину снабдевање европског тржишта са нафтом и гасом из Русије.

„То је заиста екстреман сценарио и врло мало вероватан. Кажем да би у том случају могло доћи до проблема у снабдевању горивом и опште енергентима у Србији. Међутим, оно што је чињеница када говоримо конкретно о храни у Србији имамо предност зато што смо у великој мери самодовољни“, оцењује Станић.

Инфлација ће наставити да расте

Што се тиче електричне енергије, навео је Станић, она се у Србији добија углавном из термоелектрана које раде сада капацитетом од 60 процената, хидроелектране од 80 одсто, наравно од увоза гаса смо потпуно зависни.

Такође, што се тиче складишта и нафте и гаса они су на добром нивоу тако да, како је рекао, не би требало да дође до тих проблем, осима ако би дошло до екстремне ескалације, што не очекујемо.

„Што се тиче инфлације она ће наставити да расте, имамо податке и из ЕУ и за Србију, може се очекивати да она пређе и 10 процената, али опет то нешто што је и даље контролисано, то није онај страх из деведесетих година и није оправдано. Чињеница је да ће ова инфлаторна кретања бити настављена“, закључио је Станић.

Неодговорно ширење лажних вести

Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину ПКС-а, указао је да је веома важно да у кризним временима будемо сви одговорни, да се не доносе паушалне одлуке и вуку потези који штете равнотежи на тржишту и шире панику међу становништвом.

Због тога је, додаје, добро да је тржишна инспекција изашла одмах на терен од када су се појавили натписи на друштвеним мрежама о несташицама и реаговала.

„Мислим да је јако опасно и неодговорно када се цео свет суочава с озбиљном кризом ширимо такве лажне вести. Ми имамо свих врста робе довољно. Таква једна вест повуче спиралу која се повуче и на остале производе“, указао је он.

Малиновић је саопштио да је отворен кризни кол центар ПКС-а који омогућава да сваки привредник у сваком тренутку добије особу у ПКС-у од које може добити оне основне сервисне информације које се сакупљају са надлежним институцијама и са терена.

Кол центар је, како је истакао, један од делова подршке привредницима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here