Popis poljoprivrede biće 2023. godine

Rezultati popisa biće objavljeni 2024. godine

275

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će popis poljoprivrede biti 2023. godine, a da će rezultati popisa biti objavljeni 2024. godine.


Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog zakona o popisu poljoprivrede, Nedimović je rekao da je ovo nastavak priče od pre nekoliko nedelja kada je zbog pandemije odložen popis stanovništva.

– Osnovni razlozi za predlaganje ovog zakona su dobijanje sveobuhvatnog pregleda karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou – rekao je Nedimović.

On je rekao da će popis poljoprivrede biti sproveden po najvišim standardima, i da će moći da se vidi gde se Srbija nalazi danas u odnosu na pre deset godina.

Predložena i pomoć za privredne subjekte

Nedimović je pozvao poslanike da podrže i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednicima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid19.
Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnju, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno, navedeno je u predlogu.
Dodaje se da se sredstva mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.

 

Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge je 200.000. Maksimalan iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here