Poskupljenje osnovnih životnih namirnica – povrće čak 29,9 odsto skuplje u odnosu na lane

U Srbiji inflacija u odnosu na septembar 2020. godine iznosi 5,7 odsto

537

Druga godina pandemije kovida-19 donela je nova poskupljenja. Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da su cene hrane u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine porasle 33 odsto i da su najviše u poslednjoj deceniji.


U Srbiji inflacija u odnosu na septembar 2020. godine iznosi 5,7 odsto. Poskupelo je sve, najviše povrće, čak 29,9 odsto u odnosu na isti period lane. video icon

Bilo da pratite cene ili ne, njihov snažan rast u poslednja dva meseca sigurno ste primetili. Ceni mesa i ulja pridružila se i kafa, dok mlečni proizvodi, brašno i hleb još stagniraju.

„Porast cena beležimo u gotovo svim kategorijama, najviše su poskupele osnovne životne namirnice poput šećera, brašna i suncokretovog ulja. Početkom septembra mogli ste da kupite kilogram šećera za 75 dinara dok danas retko gde možete da ga nađete za ispod 88 dinara. Pored toga, brašno je poskupelo 15 odsto, juneće i svinjsko meso takođe je poskupelo puno, međutim ono sto najviše privlači pažnju je cena kafe od 25 odsto i cena vina od između 15 i 20 odsto“, kaže Ognjen Grbović iz portala Cenoteka.

Ni pijace ne zaostaju za marketima. Cene voća i povrća osetno su veće u odnosu na isti period prošle godine, pa se paprika i krastavac sve češće prodaju na komad.

Kako je u odnosu na prošlu godinu gotovo sve poskupelo, lakše je reći šta nije, a to je proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, proizvodnja odevnih predmeta, odeće i tkanina, kao i metalnih aparata za domaćinstvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here