Потребан договор свих у ланцу производње меса

Ограничење цена свињетине

132
Фото: Pixabay

Уредба о ограничењу цена свињетине служи да би се средила тренутна ситуација, али проблему се мора прићи стратешки, наводе из ПКС-а.


Све три карике у производњи: фармери, кланичари и трговци морали су да седну и договоре се јер се последња Уредба о ограничењу свих категорија свињског меса тиче трговаца и кланичара, али не и сточара, изјавио је за Танјуг Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије (ПКС).

„Ако имамо ограничење маржи и цена у производњи у кланичној индустрији, требало је на неки начин уредити и цену товљеника. Зато што кланичари имају одређену цену за одговарајућу категорију свињског меса, а сировина односно живе свиње су остале слободне. Фармери, који су у последње време били стално на губитку, тренутно имају рентабилност производње и једноставно је дошло до тог дисбаланса у набавци живих свиња и производњи меса”, приметио је Будимовић.

Објаснио је да би таква ситуација могла да се одрази на смањење производње у кланицама, односно мањег откупа од произвођача, због тога што цена свиња није ограничена.

„Међутим, ми немамо довољно живих свиња и тај недостатак мора да се надокнађује увозом, а цене енергената, сточне хране и свих фактора који утичу на производњу су високе. У последње време постоји поново колебање цене кукуруза са 29 на 32 динара, тако да би било добро да се састану кланичари, трговци и фармери да уговоре под којим условима се производи, како би сви имали рентабилност”, рекао је Будимовић.

Потврдио је да је цена живих свиња од 250 до 260 динара по килограму, а да је њихова производна 225 динара. То је цена без ПДВ-а и зараде. Треба додати зараду, јер сви раде да би имали користи, а не да би производили губитке, додао је.

Упозорио је и да би неизвесност у производњи могла натерати фармере да одустају од узгоја свиња. „Почетком године је смањен број крмача, па тиме и генетског потенцијала и наша производња је осуђена на смањење броја товљеника. Ми немамо довољно мушке прасади која треба да уђе у тов. Све су то параметри који повлаче једни друге и ову ситуацију са ценом меса треба превазићи што пре”, казао је стручњак ПКС-а.

Напоменуо је како уредбе служе да би средиле тренутно стање, али да се том проблему мора прићи стратешки. „Билансе треба урадити, бар до краја године, почев од хране за животиње, преко броја живих животиња и производње резерви. Све то треба урадити и припремити и то је посао који захтева што хитније решавање”, закључио је Будимовић.

Подсетимо влада је, изменом постојеће уредбе, 15. јула ограничила цене свињског меса у малопродаји. Тако месо од бута, још од прошлог петка може да кошта највише 709 динара, плећке 699 динара, месо од свињског врата са костима може ће да се продаје за максимум 595 динара, колико ће коштати и свињска слабина са костима. Такође је прописана и маржа на пилетину од 10 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here