Prvi put ove godine: U junu zabeležen rast cene hrane

346
Foto: Depositphotos/ryzhov

Cene hrane porasle su u junu prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon snažnog pada izazvanog pandemijom virusa korona, saopštila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.


Tako je FAO-v indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 93,2 boda. Cene biljnih ulja, šećera i mlečnih proizvoda stabilizovale su se nakon oštrog pada u maju, dok su cene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Najveći rast zabeležilo biljno ulje

FAO indeks cena šećera u junu je prosečno iznosio 75,0 bodova, što je 10,6 odsto više u odnosu na maj. Nagli rast cena sirove nafte pružio je jaku podršku tržištima šećera, ali i ohrabrio brazilske proizvođače da od trske umesto biogoriva proizvode šećer.

Oops...
Slider with alias lotus_centar not found.

 

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazilu i Indiji?

Indeks koji pokazuje kretanje cena mlečnih proizvoda porastao je za četiri odsto, ali su se cene svih njegovih elemenata zadržale ispod nivoa zabeleženog pre širenja pandemije, stoji u saopštenju.


Pogledaj: Varljivo leto 2020. – kada će biti stabilnije vreme


Najviše su u junu porasle cene biljnih ulja, za 11,3 odsto, odražavajući najpre poskupljenje palminog ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i straha od mogućih problema u proizvodnji usled manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom virusa korona.

Žitarice i meso pojeftinilo

FAO indeks cena žitarica u junu je prosečno iznosio 96,9 bodova, što je pojeftinjenje od 0,6 odsto u odnosu na maj. Razlog tome je jačanje pritisaka na slabljenje cena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u brojnim zemalja izvoznicama, najpre u crnomorskoj regiji. Ovaj pad cena donekle je ublažen rastom cena kukuruza.

Svetske cene hrane zbog pandemije pale na najniži nivo u 17 meseci

U istom postotku je pojeftinilo i meso, uz niže cene piletine i junetine usled povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here