Рачуни за струју касне јер нема ко да чита бројила

Део потрошача је добио знатно веће рачуне за струју од уобичајених

1217

Разлог због кога је појединим потрошачима у Србији каснио јануарски рачун за струју, а неки су се суочили и са рачунима знатно већим него што плаћају иначе је тај што фирма коју Електродистрибуција Србије ангажује за очитавање бројила није имала довољан број људи за обављање тог посла, наводи Biznis.rs.


“Проблем је настао када су подизвођачи које је ангажовала фирма „Sequester Employment“ одбили да очитавају струјна бројила јер нису били задовољни загарантованом зарадом. Другим речима, оценили су да је проценат који добијају за тај посао мали и да им се не исплати да раде. Фирма „Sequester Employment“ је пак на тендеру добила посао као посредник који треба да обезбеди радну снагу за очитавање струјних бројила с обзиром да Електродистрибуција Србије у свом саставу нема службу која би се бавила тим послом“, пише Данас и наводи да темпо очитавања бројила није могао да се одвија онако како је планирано јер није било довољно људи за тај посао. Стога су, како каже саговорник Данаса, неки потрошачи рачуне за струју на своје адресе добили знатно касније него што је то иначе случај.

Такође део потрошача је добио знатно веће рачуне за струју од уобичајених. По свему судећи нека бројила нису ни очитана већ је „одокативно“ одређено колики износ ти потрошачи треба да плате.

Од 2000. године у Електропривреди Србије постојало је радно место читача бројила, односно тим послом су се бавили људи запослени у предузећу. Ако је обим посла био превелики да га они сами обаве били би ангажовани додатни читачи бројила преко омладинских задруга.

У међувремену, такав систем је напуштен, а основни разлог за то је била жеља да се уведе посредник који би таквим ангажманом остварио профит. Тако се од 2016. године расписује тендер на коме се бирају фирме које ће се бавити очитавањем бројила. Реч је углавном о агенцијама за запошљавање, а носилац посла у конкретном случају је фирма „Sequester Employment“. Она је пак ангажовала подизвођаче који би се бавили тим послом који су пак сматрајући да их послодавац закида на заради одбили да очитавају бројила.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here