Рачуница за рачуне, како је најјефтиније платити месечне обавезе

Колико на годишњем нивоу потрошимо за провизије?

381
Фото: Ilustracija: freeimages.com

Ретки су они који могу много да уштеде од плата. Купујемо по распродајама, ценкамо се по пијацама, док још можемо, идемо на јефтиније представе у биоскопе. Плаћање кредита и рачуна нас већ на почетку месеца олакша за позамашне своте новца. Зато сваки савет о томе како плаћајући можемо да уштедимо добро дође, преноси РТС.


Само за провизије на плаћање комуналних рачуна на шалтерима просечна породица годишње потроши око 3.000 динара. Када плаћамо онлајн провизија је у већини банака по рачуну од 10 до 30 динара.

Ако се месечно у просеку плати пет основних рачуна онлајн, уз накнаду од 20 динара, то за годину дана износи око 1.200 динара, што је више него упола јефтиније од чекања у редовима.

За струју, телефон, кабловску у пошти платићете од 50 динара по рачуну, што је скупље него у банкама. Провизију не плаћате ако струју, воду и грејање платите на благајнама комуналних предузећа. И можда је то један од разлога што многи пензионери рачуне још плаћају на шалтеру.

„Старији грађани нису баш неуки да не могу да науче дигитално плаћање и онлајн плаћање. Више мислим да је то једна укорењена навика изласка из куће и комуникација у крају са комшилуком, али и са друге стране постоји нешто што се не види, а то је да је терет доказивања да сте нешто платили и даље на вама и зато у народу постоји да ја имам уплатницу, ко зна шта ће то да буде“, навео је Душан Узелац из „Каматице“.

Уз то, ако рачуне за струју, воду и грејање платите на време, следећи месец ће бити јефтинији од пет до седам одсто.

И да на крају резимирамо – најјефтиније ће проћи они који плате рачуне до 15. у месецу на благајнама комуналних предузећа. Ако немате за то времена, онда је најјефтинија варијанта да их платите онлајн у року који вам омогућава попуст.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here