Rasle cene osnovnih prehrambenih proizvoda, ali ne i žitarica

Globalne cene hrane ponovno su porasle u martu ove godine i to deseti mesec zaredom

182
Foto: Depositphotos/ryzhov

FAO indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 2,1 odsto u odnosu na februar, na prosečnih 118,5 bodova.


Globalne cene hrane ponovno su porasle u martu ove godine i to deseti mesec zaredom. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostigle su najvišu vrednost još od juna 2014. godine.

Tako je indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,1 odsto u odnosu na februar, na prosečnih 118,5 bodova. Kako navode, porast su predvodila biljna ulja, meso i mlečni proizvodi, a cene žitarica i šećera ipak su blago pale.

Tako su za žitarice niže za 1,7 odsto u odnosu na februar, a time je okončan njihov osmomesečni rast. Međutim, one su i dalje za 26,5 odsto više od marta prošle godine. Najviše su pale vrednosti pšenice i to za 2,4 odsto. Tu su još i kukuruz i ječam. Ipak, kontinuirana potražnja iz Kine sprečila je značajniji pad. Istovremeno, za sirak su porasle.

One za šećer niže su za četiri odsto, a to je prvi pad nakon naglih povećanja zabeleženih prethodna dva meseca. Međutim, njegove kotacije ostale su više od 30 odsto iznad njihovih nivoa u istom razdoblju prošle godine, potkrepljene zabrinutošću zbog slabog globalnog snabdevanja 2020./21.

Više cene mesa, ulja i mlečnih proizvoda

Kod biljnih ulja zabeležen je rast cena i to za osam odsto u odnosu na februar, a dosegle su najviši nivo još od juna 2011. godine. Predvodile su više vrednosti palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja.

Slede ih mlečni proizvodi, čija je cena viša za 3,9 odsto u odnosu na februar. FAO navodi da su prošlog meseca one za maslac porasle zbog problema sa snabdevanjem u Evropi i povećane potražnje. Rasle su i za mleko u prahu, a potpomognute su porastom izvoza u Aziju zbog zabrinutosti od sezonskog pada proizvodnje u Okeaniji i oskudne dostupnosti kontejnera za prevoz brodovima iz Evrope i Severne Amerike. Suprotno tome, cene sira su blago pale treći mesec zaredom.

Za meso su porasle 2,3 odsto u odnosu na februar, no, i dalje su za pola odsto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Više su cene živine i svinjskog mesa, a FAO navodi da su potpomognute brzim tempom uvoza iz azijskih zemalja, uglavnom Kine. Takođe, povećana je prodaja u Evropi uoči kataločkog Uskrsa. One za goveđe meso i dalje su stabilne kao i prošli mesec, međutim pale su za ovčije meso i to radi povećanih zaliha na Novom Zelandu.


Pogledaj: Kandić: Pratimo dalji razvoj situacije na tržištu ulja

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here