Седам питања која треба да поставите банкару како бисте прошли јефтиније

Шта морате да знате пре него што потпишете уговор?

213
Фотo: Pixabay

Кредит је обавеза, а дуг је зао друг, како воли да каже наш народ. Уколико имате ове две ствари у виду – онда сте први корак ка најповољнијем кредиту већ направили.


Јер, свест о новцу и поседовање финансијске интелигенције вам помажу да имате „чисту“ ситуацију на свом банковном рачуну и новчанику, пише портал Каматица.

Куповина кредита од банке може да буде одлична или катастрофална одлука, а како ће се развијати ситуација – зависи пре свега од вас. Уколико знате за шта тачно узимате кредит и колико тачно вам новца треба – онда можете да решите неки финансијски проблем који можда имате. Уколико то не знате – онда кредит може да направи још већи проблем.

Без обзира да ли од банке купујете кеш кредит, кредит за рефинансирање или стамбени кредит, ово су ствари које треба да предузмете и питања која треба да поставите да бисте прошли најјефитније могуће.

Пре свега – прикупите понуде што више банака. Уколико је у питању стамбени кредит, утврдите колико тачно учешће можете да приуштите и који су додатни трошкови кредита. Сама информација о месечној рати и камати није довољна, већ тражите од сваке банке са којом преговарате да вам да понуду која садржи све детаље кредита.

Ово су питања:

Прво што треба да тражите јесте податак о актуелним каматним стопама. Нижа камата за кредит индексиран у, примера ради, еврима, може да носи ризик у случају пада вредности динара, па тај кредит може да постане врло скуп током времена.

Друго, тражите све информације о начину на који се мења уговорена каматна стопа током периода отплате. Тако ћете бити сигурни да ће се рата сразмерно мењати и када каматне стопе падају, а не само када расту.

Треће, тражите да вам израчунају ефективну каматну стопу на годишњем нивоу. Тада питајте банкаре и који су све додатни трошкови узимања кредита који нису садржани у ефектној каматној стопи.

Четврто, затражите спецификације свих накнада које банке наплаћују при пуштању кредита. Обавезно питајте да ли се о висини тих накнада може преговарати. Уколико добијете одговор „да“, онда крените у преговоре да смањите цену. Врло важна ствар: пазите да вам не смањују једну накнаду, а притом повећавају неку другу.

Пета ствар, детаљно се распитајте о евентуалним осигурањима које морате да плаћате у периоду отплате кредита. Питајте и за оријентационе износе премија за висину кредита која вам је потребна.

Шесто, питајте каква је политика банке у случају кашњења уплате или активирања хипотеке.

Седма и последња ствар на овој листи: у колико год банака да одете, затражите примерак уговора о кредиту. Добро га прочитајте и постављајте питања док не разјасните и последњу дилему.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here