Skoro sedam odsto više proizvođačke cene – najviše voća?

137
Foto: Julijana El Omari

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: „industrijsko bilje“ (4,6 odsto) i „voće“ (37 odsto), piše Agroklub.


Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, povećane su za 6,9 odsto, rezultati su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku su smanjene za 1,4 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupi „žita“ (-3,2 odsto).

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Najveći rast cena kod stoke, živine i industrijskog bilja

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: „stoka“ i „živina“ (4,6 odsto) i „industrijsko bilje“ (2,4 odsto), istražuje RZS.

FAO: Cene hrane ponovno porasle u julu

Kako smo ranije pisali, cene hrane porasle su u julu na svetskim tržištima drugi mesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera pod uticajem oporavka potražnje od posledica pandemije virusa korona, obavestila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).


Pogledaj: Smanjena potražnja i potrošnja mesa, industrija u problemu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here