Србијашуме: Огромна потражња за огревним дрветом

"Нејасно зашто су стоваришта пелета празна"

327
Фото: Getty images

Директор Јавног предузећа „Србијашуме“ Игор Брауновић каже за РТС да су испоруке сировине пелетарима настављене и да су „Србијашуме“ на данашњи дан испоручиле произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, због чега му, како истиче, није јасно због чега су стоваришта празна.


Наглашава да потражња за огревним дрветом енормно расте и да је највећа у Београду.

Од 5. августа на снази је ограничење цене пелета на 38.000 динара за тону. Забрањен је и извоз пелета и огревног дрвета како би се стабилизовало тржиште.

Код „Србијашума“ кубик дрва био је 150 одсто јефтинији него на тржишту, па им је Влада одобрила и повећање цене за 15 одсто.

На стовариштима све што стигне већ је уговорено, одмах се испоручује домаћинствима и праве се нове листе чекања – и за дрва и за пелет. Снабдевачи и произвођачи пелета кажу да нормализација тржишта зависи сада од „Србијашума“.

Директор Јавног предузећа „Србијашуме“ Игор Брауновић каже да мере Владе, пре свега, имају за циљ да ограниче „неосновано дивљање цена пелета“.

„Што се испорука Србијашума тиче према пелетарима, она је настављена у још већем обиму и биће настављена. Србијашуме су на данашњи дан ове године испоручиле произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, што значи да смо обезбедили произвођачима између 40 и 50 процената сировине, да би задовољили потребе домаћинстава у Србији“, истиче Брауновић.

Каже и да је повећан број произвођача пелета, због чега су морали равномерно да испоручују сировину, па су произвођачи са већим капацитетом трпели.

На стовариштима готово да нема пелета, произвођачи кажу да чекају сировину од Србијашума, али Брауновић наглашава да му није јасно зашто су стоваришта празна ако су Србијашуме, како тврди, обезбедиле скоро половину сировине за пелет за годишње потребе грађана Србије.

„Мислим да ће ове мере довести до тога да се то врло брзо реши“, рекао је Брауновић за РТС.

„Не желимо да примимо поруџбине које не можемо да испоштујемо“

Брауновић наглашава да имају велики проблем радне снаге, поготово физичке радне снаге која ради тешке послове у шумарству – сечу и извлачење. Из Министарства енергетике најављено је да ће у сечи помоћи и војска.

Кубик дрва код „Србијашума“ кошта 4.000 динара, али је одобрено повећање. Брауновић каже да ће цена бити повећана за 15 процената, па ће износити око 5.300 динара.

И грађани се могу јавити газдинствима и директно купити дрва, међутим Србијашуме су 25. јула привремено обуставиле продају.

Брауновић истиче да су организовали кол-центар због огромне потражње, али да се јављају и они који, како каже, никада нису куповали дрва од Србијашума. Наглашава да не желе да буду неозбиљни и приме поруџбине које не могу да испоштују.

„Обуставили смо пријаве за огревно дрво и чекамо да испоручимо становништву поруџбине које смо примили. Ове године смо, на данашњи дан, испоручили 100.000 кубних метара грађанима, у односу на 70.000 кубних метара прошле године“, наводи Брауновић.

Истиче да потражња енормно расте и да је највећа у Београду. „Ту ћемо мало имати проблем јер немамо ту сировину у граду Београду и околини. Мораће да се довози из наших других газдинстава, што ће свакако повећати цену“, истиче Брауновић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here