Шта би све могло да поскупи кад буде повећана цена струје

Једно повлачи друго

375
Foto: Pixabay

Најављено је поскупљење струје од 10 одсто, а оно ће са собом повући раст готово свих цена у Србији, првенствено оних производа за чију се производњу користи велика количина електричне енергије, попут пекарских и замрзнутих прехрамбених производа.


Према речима професора Економског факултета Горана Петковића, поред већег рачуна за струју на јесен, грађане чека додатни удар на новчаник.

„Струја спада у такозвана добра посредничког карактера. То значи да својим ценама утичу на цене других производа у које су уграђене – ту спадају, између осталог и други енергенти и репроматеријали. Када поскупи струја, долазимо у ситуацију да и свим тим сировинама скаче цена“, објашњава Петковић за „Нову„.

Истог мишљења је и економиста Саша Ђоговић, који за „Нову“ објашњава да ће на јесен сигурно поскупети производи у чијој производњи значајно учешће има струја.

„Примера ради, можемо очекивати поскупљења пекарских производа – струја ту представља значајан елемент производње“, наводи Ђоговић.

Петковић као пример великог потрошача електричне енергије наводи хладњаче. Према томе, објашњава исти саговорник, поскупеће сви они производи који се замрзавају и хладе – риба и морски плодови, месо, замрзнуто поврће и воће, пецива.

„Ту су и јавни простори који троше доста електричне енергије на осветљење и климатизацију као што су, на пример, шопинг центри, конгресни центри или дворане“, закључује Петковић, додајући да је исти случај и са хотелима и другим објектима сличне намене – мотелима и апартманима.

Како Ђоговић објашњава за „Нову“, поскупљење електричне енергије има директан утицај на раст инфлације.

Према његовим речима, уколико струја поскупи за 10 одсто, то значи да ће и инфлација „скочити“ за један одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here