Три пута више домаћинстава моћи ће да умањи рачуне за струју и грејање

Прошле године је 68.120 домаћинстава искористило право за умањење рачуна

504
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Планира се повећање броја енергетски угрожених купаца кроз унапређење критеријума – уместо садашњих око 70.000 убудуће ће повољности моћи да користи три пута већи број домаћинстава, наводе из Министарства рударства и енергетике.


Спремна је нова уредба о енергетски угроженом купцу, којом се планира повећање броја енергетски угрожених купаца кроз унапређење критеријума, тако да ће уместо садашњих око 70.000 убудуће овакве повољности моћи да користи три пута већи број домаћинстава, и на тај начин ће снизити рачуне и за електричну и топлотну енергију или за гас, рекао је Зоран Илић, помоћник министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић.

Илић је, гостујући на ТВ Вести, рекао да се цене енергије и енергената у свету константно мењају и да држава новом уредбом обезбеђује превентивну заштиту најугроженијих грађана.

„Предлогом уредбе дефинисали смо границу прихода до које се може стећи статус енергетски угроженог купца. За домаћинства са једним чланом граница прихода тренутно износи 15.115 динара, док је планирано повећање на 18.258 динара. За домаћинства која имају шест и више чланова, са 36.338 динара планирано је повећање на више од 70.000 динара“, рекао је Илић.

Прошле године је 68.120 домаћинстава искористило право за умањење рачуна и овом уредбом омогућавамо да већи број њих снизи рачуне, али не само за електричну енергију или гас, како је до сада био случај, већ и за топлотну енергију, навео је он.

Илић је истакао да ће готово 200.000 домаћинстава стећи статус енергетски угроженог купца и да су унапређени критеријуми како би већи број људи могао да снизи рачуне за електричну и топлотну енергију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here