Тржиште енергената све нестабилније – потражња расте, а цене непредвидиве

Бриселски ембарго важи и за Србију - нећемо моћи да допремамо руску нафту гасоводом ЈАНАФ

94
Фото: Pixabay

Бриселски ембарго на руску нафту ступа на снагу од новембра. Иако су од тога изузете Мађарска, Хрватска, Бугарска, Словачка и Чешка, та забрана важи за Србију – нећемо моћи да допремамо руску нафту гасоводом ЈАНАФ, преноси РТС.


Чланице Европске уније отишле су и корак даље, договориле су се и за горњу границу за руско црно злато. Мађарска је потврдила да је изузета и од те мере. Брисел тражи и ограничење цене гаса и заједничку набавку енергената.

Ограничење цене гаса неће ићи лако. Поред Мађарске, том предлогу се сада отворено противе Немачка, Данска и Холандија јер су забринуте за безбедност снабдевања. Европска комесарка објашњава да би ограничење цене гаса било привремено, док се не утврди нови одрживи систем цена у Унији.

„Спремни смо да разговарамо о ограничењу цене гаса који се користи за производњу електричне енергије. Та граница би била и први корак на путу структурне реформе нашег тржишта електричне енергије“, каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Гаспром обнавља испоруке гаса Италији које су биле у застоју неколико дана због аустријског стопирања транзита. И Немачка је уверена да је саботажа узрок недавних експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2. Москва тражи заједничку истрагу.

„До сада смо чули алармантне изјаве из Данске и Шведске да је било каква сарадња са руском страном искључена. Сачекаћемо више информација, јер сматрамо да је обавезно учешће руских инспектора у истрази“, истиче Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Брисел саопштава да појачава заштиту енергетске инфраструктуре Уније.

„На најбољи начин ћемо искористити наш капацитет сателитског надзора, како бисмо открили потенцијалне претње. Ојачаћемо и нашу сарадњу са кључним партнерима попут Сједињених Држава“, додаје председница ЕК.

Док се чекају нове одлуке европске државе разним видовима помоћи покушавају да ублаже не само раст цена енергената, већ и све веће незадовољство компанија и грађана због високих рачуна.

Француска Влада је са највећим добављачима енергената и синдикатима у земљи потписала „повељу“ којом их обавезује да заштитите купце.

„Сада имамо један приоритет – морамо заштитити наше компаније од ризика са којима се суочавају због овог скока цене струје и гаса. Нећемо вас изневерити. Заштитићемо вас од огромних рачуна“, наводи Бруно ле Мер, министар финансија Француске.

А тржиште енергената све је нестабилније – потражња расте, а цене су непредвидиве. Због одлуке ОПЕК-а да смањи призводњу, цена барела поново расте – већ је 93 долара. Цена гаса и струје ових дана је у благом паду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here