Улагања на тржишту некретнина у 2022. години доносе огроман профит

Многи су успели да зараде милионе улажући у некретнине

207
Фото: Pexels

Свако улагање у некретнине, као и у било који други посао, подразумева пажљив баланс између ризика и очекиване добити, али и сагледавање бројних фактора који могу утицати на инвестицију. Чињеница је да улагање у изградњу или куповину непокретности није за сваког, али без сумње представља један од најуноснијих послова данашњице.


Без обзира на глобалну кризу која је присутна у 2022. години, цене некретнина расту, као и потражња за њима. Многи су успели да зараде милионе улажући у некретнине. Било је оних који су имали пуно среће, али и оних који су захваљујући познавању прилика на тржишу и свом напорном раду успели да напараве озбиљан новац.
Ипак, оно што је заједничко већини инвеститора је да су остварили неки приход, мањи или већи, а разлика је само у моделу улагања. Представићемо вам четири врсте улагања у некретнине које према свим показатељима гарантују озбиљан профит у 2022. години.

Улагање у стамбене некретнине у сврху њиховог издавања

Куповина куће или стана у сврху издавања је одличан начин да ваш новац у случају инфлације не изгуби вредност, али и да себи обезбедите додатни месечни приход. То можете урадити тако што ћете купити стан који ћетеизнајмљивати на дужи или краћи временски период. Данас је на пример све уноснији посао изнајмљивање станова на дан.

Овде је пре свега важно одабрати праву некретнину. Шта то у пракси значи? Једноставно је – што је стан на бољој локацији и што је боље уређен то ћете моћи да одредите већу кирију.

Наш савет је да добро истражите тржиште некретнина, или још лакше, да контактирате неке од агенција које вам могу помоћи у проналажењу одговарајућег стамбеног простора који је на продају. Штавише, савремени агент за некретнине, ког можете ангажовати и онлајн, може вам помоћи да пронађете и добијете понуду за продају стана која је креирана само за вас, односно према вашим потребама и захтевима.

Ипак, треба знати да ће вам за инвестирање у куповину већ изграђених стамбених објеката у старту бити потребна већа количина новца, врло често и за његову адаптацију, осим у случају новоградње. Зато, пре него што уложите у некретнину морате да процените колико брзо ће уложени новац почети да вам се враћа, и да ли је та некретнина уопште вредна улагања. Већ смо поменули, то пре свега зависи од стања у коме се налази кућа или стан, али и од локације и опремљености.

Друга ствар на коју ћете морати да обратите пажњу је да правилно процените људе којима изнајмљујете стан. Уколико желите да зарадите, а зато сте уосталом и купили некретнину, мораћете бити тврди на разноразне емотивне приче потенцијалних станара. Ако сте од оних који лако попуштају људима, онда је можда боља опција да након што купите некретнину, посао изнајмљивања препустите агенцијама које се тиме баве.

Улагање у комерцијалне некретнине

Улагање у комерцијалне просторе носи већи ризик, али и могућност веће зараде. Поседовање канцеларијског или малопродајног простора омогућава инвеститору да изда у закуп некретнину на знатно дужи временски рок него када је то у питању стамбени објекат.

Осим тога, цене закупа пословног простора за канцеларије, угоститељске или трговинске радње су обично веће од кирије коју можете добити за изнајмљени стан/кућу. Наравно, све зависи од тога колико је сам простор опремљен и на којој се локацији налази.

Такође, као и код изнајмљивања стамбеног простора, уколико не желите да се сами бавите изнајмљивањем, посао можете препустити професионалцима, који ће уместо вас пронаћи клијента а вама редовно, сваког месеца, на рачун уплаћивати накнаду за издавање локала.

Улагање у некретнине у изградњи

Ова врста инвестирања у некретнине је посао са повећаним ризиком. Међутим, баш као такав може вам донети и већу зараду, односно можете јефтиније купити стан. Ово је посебно популаран вид улагања на тржиштима која брзо расту.

Могућности које вам стоје на располагању су да по завршетку изградње и добијању употребне дозволе објекта вашу некретнину одмах продате или да је рентирате. Прва могућност вам доноси бржи повраћај уложених средстава, док је друга опција на дуже стазе и спорије ћете повратити новац али ћете више зарадити.

Ипак, пре него што уложите средства у стан у изградњи добро се распитајте ко је инвеститор и које су његове референце. Колико је објекта већ изградио, да ли поштује рокове градње, какав је квалитет радова које изводи и да ли има зграда које су његове а да још увек нису завршене. Већину информација о самој локацији и дозволама за градњу можете наћи у катастру општине у којој желите да купите стан, док је за информације о квалитету радова најбоље да посетите неку од раније изграђених зграда и поразговарате са власницима станова.

Улагање у земљиште

Куповина земљишта може такође бити прилично добра инвестиција. Земљиште, па чак и када су у питању обрадиве површине, није више тако јефтино. Тако је, на пример, цена пољопривредног земљишта у Војводини са 5.000 евра, колика је била пре петнаестак година, скочила на око 7.000 евра по хектару. Има и примера где су њиве продаване и за невероватних 120.000 евра за хектар, па и више.

Једна од предности куповине земљишта или плаца је та што можете касније сами одредити да ли ћете ту градити стамбени или пословни простор. Другим речима, имате више могућности и контроле над целом архитектуром. Овакав вид инвестирања захтева од вас да спроведете истраживање тржишта у већем обиму, како бисте ризик свели на минимум. Такође, морате бити упућени у грађевинске прописе и могућност изградње објеката на парцели коју желите да купите.

Да закључимо, најбоља врста улагања у некретнине зависи од ваших индивидуалних склоности, идеја, тржишта и жељене стратегије улагања. Избор правог типа инвестирања у некретнине се углавном своди на вагање бенефита и недостатака сваке од опција. Наравно, када једном остварите профит, можете касније поново улагати у нове некретнине и тако себи обезбедити не само додатни новац, већ и нов посао, и постати прави професионални инвеститор у некретнине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here