Уредба о замрзавању цена горива биће продужена

Ауто-гас јe на појединим пумпама достигао нови рекорд

212
Фотo: Canva

Уредба којом се ограничавају и утврђују максималне малопродајне цене две основне врсте горива биће продужена и остаће на снази до краја априла, а након тога ће се процењивати које је решење најбоље за тржиште и становништво, сазнају „Новости“.


Грађани који су већ под теретом инфлације природно би волели да дизел и бензин буду што јефтинији, али нафтни сектор од почетка упозорава да дужа примена ове државне мере може да доведе до лошег снабдевања.

Влада је прву уредбу о ограниченим малопродајним ценама евродизела и бензина БМБ 95 донела 10. фебруара. Да би ови деривати били јефтинији, Влада се одрекла дела прихода тако што је смањила акцизе на гориво за 20 одсто. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић истиче да нико не може дугорочно да обезбеди снабдевање по нереално ниским ценама.

– Уредба као привремено решење даје ефекте, али дугорочно може да угрози снабдевеност тржишта. Реалне цене су оне које креира тржиште, а не држава. Током ова два месеца су се драстично мењали услови и трошкови и на глобалном, регионалном и локалном нивоу и цене транспорта. На те факторе тржиште одмах одреагује, а администрација не може – каже Мићовић.

Истог је мишљења и Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца, који истиче да је УПС увек принципијелно за слободно формирање цена на тржишту, посебно када се ограничење односи само на малопродају, а не и на велетрговце. Он указује и да би евродизел сада коштао више од 200 динара и био би најскупљи у региону да држава није смањила акцизе.

Ауто-гас пробија рекорд

Ауто-гас је на појединим пумпама достигао нови рекорд од 103 динара за литар, чиме је пробијена максимална цена од 102 динара, коју је ТНГ забележио лане у децембру. Председник Удружења за ТНГ Иван Брајовић истиче да је ово последица више фактора, а пре свега поскупљења природног гаса и нафте, на шта је утицала украјинска криза.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here