Veliki porast stanogradnje u Bačkoj Palanci

1582
Foto: Nikola Šegan

BAČKA PALANKA: Trend gradnje stambenih višespratnica nije zaobišao ni Bačku Palanku, pa je trenutno teško pronaći ulicu u širem centru grada u kojoj se ne gradi bar jedna zgrada.


Stoga se mnogi Palančani neretko pitaju ko će živeti u tim stanovima i zgradama. Sudeći po pričama i investitora, ali i budućih stanara, kvadrati „planu“ i pre nego što objekat bude u potpunosti završen, tako da je izvesno da ima dovoljno onih koji su se opredelili da njihov dom bude upravo unutar neke višespratnice, a ne porodična kuća.

Razloge za ogromnu potražnju stanova u ovoj varoši valja tražiti za početak u migraciji stanovnika iz okolnih, manjih naselja ka Bačkoj Palanci. Opština broji 14 naseljenih mesta u kojima živi 55.528 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine. Uglavnom su oni koji se sele mlađi ljudi, koji u varoši često lakše pronalaze posao, ali i smatraju da veće mesto nudi više pogodnosti, poput različitih vannastavnih aktivnosti za decu, igraonica, sportskih klubova, ali i drugih stvari, kao što su veći broj prodavnica, kulturnih i društvenih dešavanja.

U grupu onih koji se odlučuju da kupe stan i u njemu stvaraju novi dom, spadaju i novopečeni bračni parovi. Iako je nekada bio običaj da i po nekoliko generacija žive pod istim krovom, danas se situacija promenila, pa se umesto one „kad čeljad nije besna, ni kuća nije tesna“, više primenjuje fraza „moja kućica, moja slobodica“.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da se prvo prodaju manji jednosobni stanovi i garsonjere, statistika pokazuju malo drugačiju sliku. Naime, podaci Republičkog zavoda za statistiku navode da je prosečna površina prodatih stanova novogradnje u Bačkoj Palanci tokom 2020. godine bila 63 metra kvadratna, dok je prosečna cena prodatih stanova novogradnje iznosila 90.607 dinara.

Može se zaključiti da se s godinama grade i prodaju sve veći stanovi, jer je tokom 2019. godine prosečna površina stanova novogradnje bila 59 metara kvadratnih, a prosečna cena 84.096 dinara. Sam izbor površine stana zavisi kako od potreba budućih stanara, tako i od mogućnosti. Ipak, različiti zajmovi koje nude banke omogućuju mnogima da dođu do svoje nekretnine. Kako često govore novi vlasnici, bolje im je da plaćaju ratu kredita za stan svaki mesec, umesto da sličan iznos mesečno izdvajaju za stanarinu za najam tuđeg stana.

Još jedna grupa onih koji se rado opredele da svoj dom pronađu u stanu umesto u kući jesu i stariji sugrađani. Naime, dosta je primera onih koji, kada zađu u pozne godine i kada deca napuste porodični dom, shvate da je nekada udobna porodična kuća, sada postala prevelika za jedno ili dvoje ljudi. Isto tako, velika kuća, dvorište i okućnica zahtevaju da se redovno održavaju, a to iziskuje i finansijske i fizičke napore. Zato mnogi menjaju porodičnu kuću za manji stan, u kome se penzionerski dani mogu provoditi udobnije i lakše, a mesta ima sasvim dovoljno da se cela porodica okupi na nedeljnom ručku.

Kretanje stanovnika ne ide samo iz manjih mesta u Palanku, već je lane zabeležena veća prodaja kuća u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Po izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, na području opštine su tokom 2019. prodate 124 kuće, dok su prošle godine prodate 152. Najjeftinija kuća prodata je za samo 1.000 evra, dok je najskuplja u 2019. bila 138.000 evra, a u 2020. godini 120.000 hiljada evra.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

U grupu onih koji život žele da provedu u prostranoj kući, neretko spadaju porodice sa decom. Bilo da je kuća u varoši ili u na selu, iskustva ovih ljudi govore da su za njih i njihovu decu prednosti kuće, poput sopstvenog vrta, voćnjaka ili slobode da imaju ljubimce, zaista neprocenljive. Treba spomenuti i primere mladih i školovanih sugrađanima koji se, nakon studija i usvršavanja, vraćaju u svoje mesto i porodičnu kuću i nastavljaju tradiciju bavljenja poljoprivrednom. Bilo kao stalni posao, ili kao hobi, mnogi vide radost i užitak u stvaranju sopstvenih proizvoda, na primer, hrane za svoju porodicu. Kako neretko govore, život na selu je lagodniji i lepši, a Bačka Palanka i Novi Sad su udaljeni samo sat vremena vožnje automobilom.


Pogledaj: Bačka dočekuje Partizan

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here