Za malinu – 250 dinara?

384
Foto: D. Jevremović

Pred sam početak berbe maline u mačvanskom kraju juče je objavljena vest da je jedna hladnjača ponudila proizvođačima 250 dinara za ekstra klasu ovog voća. Za sada je sa ovom ponudom, navodno, izašla samo jedna hladnjača iz Pančeva, prenosi list Politika.


Iako nas do berbe u glavnim malinarskim krajevima dele oko dve sedmice, jasno je da je ovo i više nego dobra vest za proizvođače, kojima je prošle godine, u isto vreme, za malinu najpre nuđeno svega 100 dinara. Inače, prosečna prošlogodišnja cena dostigla je kasnije između 160 i 180 dinara.

Iz Radne grupe za malinu, kažu da ako rod bude „niži, kao što se pretpostavlja, onda će i malina biti bolje plaćena“. Smatra se da će cena dostići vrhunac na kraju berbe u planinskim područjima i da će tržište, svakako, sve regulisati.

Cena zavisi od svetske ponude

Poznavaoci tvrde da je ponuđena cena isključivo rezultat celokupnog stanja na svetskom tržištu, gde vlada nestašica ovog voća. Stare zalihe kod naših tradicionalnih kupaca sve su manje, a potražnja za kvalitetnom malinom raste na globalnom nivou.

Oops...
Slider with alias lotus_centar not found.

 

Takođe, ističe se da će zbog negativne kampanje i manipulacije sa proizvedenim količinama, kako kod nas tako i svetu, ovogodišnja cena koja će biti plaćena domaćim proizvođačima biti zapravo ona koju su otkupljivači postizali u izvozu, istražuje ovaj list.

Radnike je teško naći

Kako je za Betu rekao, a preneo Danas, Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović, malina ove godine neće biti puno u ponudi jer su u Srbiji skoro ispražnjene zalihe, a ovogodišnji rod je nevremenom i bolestima prepolovljen i u Poljskoj i Čileu gde se to voće najviše proizvodi. Kod nas je samo nevreme ‘skinulo’ 30 odsto roda. Berba je na pomolu, a već je postalo izazovno naći radnike.

Portal „Agroklub“ piše da se, po oglasima i na društvenim mrežama već traže radnici za branje malina, a na jedom od njih je navedeno da je dnevnica 3.000 dinara uz obezbeđen prevoz. I ne traže, na primer, samo valjevski malinari berače, već su sve češći i oglasi proizvođača malina iz ariljskog kraja i ostatka Srbije.


Pogledaj: Uzgoj koza – Rade Škorić iz Mladenova (VIDEO)

Pogledaj: Više posla nego sezonaca: U Bačkoj angažovano hiljadu nadničara, a potrebno ih je bar još toliko

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here