За трипут више породица мањи рачуни за струју

У плану повећање границе прихода до које се може стећи статус енергетски угроженог купца

417
Фото: Pixabay

Спремна је нова уредба о енергетски угроженом купцу, на основу које ће три пута више домаћинстава моћи да умањи рачуне за електричну енергију или гас, као и први пут за топлотну енергију, кажу у Министарству рударства и енергетике.


Сви социјално угрожени грађани, примаоци дечјег додатка и других социјалних накнада, моћи ће да стекну статус енергетски угроженог купца. Зоран Илић, помоћник министарке енергетике Зоране Михајловић, каже да се новом уредбом планира повећање броја енергетски угрожених купаца кроз унапређење критеријума, тако да ће, уместо садашњих око 70.000, убудуће овакве повољности моћи да користи три пута већи број домаћинстава.

Он је рекао за ТВ Вести да се цене енергије и енергената у свету константно мењају и да држава новом уредбом обезбеђује превентивну заштиту најугроженијих грађана, саопштило је министарство.

– Предлогом уредбе дефинисали смо границу прихода до које се може стећи статус енергетски угроженог купца. За домаћинства са једним чланом граница прихода тренутно износи 15.115 динара, док је планирано повећање на 18.258 динара. За домаћинства која имају шест и више чланова, са 36.338 динара планирано је повећање на више од 70.000 динара – каже Илић.

Прошле године је, наводи, 68.120 домаћинстава искористило право за умањење рачуна и овом уредбом омогућава се да већи број њих снизи рачуне, али не само за електричну енергију или гас, како је до сада био случај, већ и за топлотну енергију. Каже да ће нова уредба помоћи и пољопривредним домаћинствима која ће моћи да постану корисници помоћи у набавци енергената и енергије само на основу својих примања, без обзира на величину имања којим располажу.


Нови критеријуми за ниже рачуне

Готово 200.000 домаћинстава стећи ће статус енергетски угроженог купца , а биће унапређени и критеријуми како би већи број људи могао да снизи рачуне за електричну и топлотну енергију.

– Сви социјално угрожени грађани, примаоци дечјег додатка и других социјалних накнада, моћи ће да стекну статус енергетски угроженог купца. Увели смо и нови основ, здравствени критеријум, према коме уколико имате члана домаћинства који због болести мора да буде стално прикључен на апарате и неопходна му је електрична енергија за одржавање у животу, такво домаћинство, без обзира на материјални статус, Електродистрибуција неће искључити са система – навео је Зоран Илић, помоћник министарке енергертике Зоране Михајловић.


Помоћник министарке је подсетио да Србија годишње троши 40 одсто више енергије у односу на земље ЕУ и да су влада и министарство у сарадњи са локалним самоуправама обезбедили помоћ грађанима како би унапредили енергетску ефикасност у својим домаћинствима.

– Повећање енергетске ефикасности и смањење потрошње енергије је еквивалентно производњи енергије из једне електране. Обезбедили смо финансијску подршку грађанима у износу од 50 одсто укупних трошкова за замену дотрајале столарије и кровова, а пружићемо помоћ и за уградњу фотонапонских панела. Тиме ће грађани моћи да постану произвођачи-потрошачи електричне енергије, чиме ће значајно умањити своје рачуне – закључио је Илић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here