Zelena i braon mramorasta stenica napadaju voće – kako ih suzbiti?

Štete prave odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih delova biljaka

685
Foto: Pixabay

Vizuelnim pregledima poljoprivrednih useva i zasada registrovano je prisustvo dve vrste invazivnih stenica, zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), izveštava Prognozno-izveštajna služba.


Njihovo prisustvo je uočeno u zasadima bresaka, nektarina, jabuka, dunja, krušaka, trešanja, malina, leske i vinove loze kao i u usevima krompira, kupusa i drugih vrsta.

Štete prave odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih delova biljaka, a najveće štete nastaju u plodonošenju gde dolazi do oštećenja plodova koji gube tržišnu vrednost.

Pre polaganja jaja sprovesti mere suzbijanja

U toku je migracija odraslih jedinki prezimljujuće generacije u poljoprivredne useve i zasade i njihova dopunska ishrana i kopulacija. Sada je veoma važno utvrditi njihovo prisustvo na parcelama i pre polaganja jaja sprovesti mere suzbijanja.

Proizvođačima se preporučuju pregledi useva i zasada na prisustvo invazivnih stenica. Ukoliko se uoči njihovo prisustvo, sa ciljem sprečavanja polaganja jaja i daljeg razvoja stenica, preporučuje se primena insekticida iz grupe piretroida na bazi aktivnih materija cipermetrin ili deltametrin.

Podsetimo, da je ova štetočina pravila veliki problem i turskoj proizvodnji lešnika, pa je to podstaklo naučnike da što pre pronađu rešenje. U Istanbulu je ove godine održana konferencija o braon mramorastoj stenici i njenoj pretnji turskim i mediteranskim zemljama. Rasprave su fokusirane na borbu sa invazijom pomoću prirodnog neprijatelja, a reč je o azijskoj samuraskoj osi koja uništava jajašca stenica.

Jedan od potencijalnih problema ovog pristupa je taj što propisi zahtevaju opsežna istraživanja pre puštanja prirodnog neprijatelja, kako bi se uvidelo da on nije štetan za lokalni ekosistem.


Pogledaj: Bugarski: Na svetski dan mleka stočari u Srbiji plaču

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here