Žetva soje u ataru Bačke Palanke

329
Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Poljoprivrednici sa teritorije opštine Bačka Palanka su ovih dana na svojim njivama, gde je u toku žetva soje. Očekivani prinosi su oko 3.300 kilograma po hektaru, mada sve zavisi od količine padavina koje su zadesile određeni lokalitet.


Predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Bačka Palanka, Miroslav Ivić, objašnjava da se desilo da lokaliteti udaljeni manje od 20 kilometara od Bačke Palanke, a koji su imali manje kiše, nemaju ni tri tone soje po hektaru, koliko se smatra za prosečan rod. Iako bi prema ovoj statistici bačkopalanački poljoprivrednici sa očekivanih 3. 300 kilograma po hektru, zapravo bili iznad proseka, to je ipak ispod njihovih očekivanja, uzimajući u obzir vremenske uslove tokom ove godine.

 

Ukoliko sve bude kako je planirano, žetva soje biće završena za oko sedam dana, a tada će sva mehanizacija biti usmerena na skidanje kukuruza. Što se tiče šećerne repe, ove kulture u opštini Bačka Palanka ima zanemarljivo malo, kaže naš sagovornik. Poljoprivrednicima je šećerena repa bila neisplativa, pa je nisu ni sejali.

– Iako se situacija donekle promenila ove godine, pa su šećerane ipak malo podigle cenu, to je već bilo kasno da bi se poljoprivrednici uključili u proces proizvodnje – kaže Ivić.


Pogledaj: Produktna berza: Raste cena kukuruza

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here