Radom i planiranjem do uspeha

Aleksandar Lekić iz Tovariševa godinama se bavi ratarstvom.

1392

Aleksandar Lekić se u poslednjih petnaest godina u potpunosti posvetio poljoprivredi. Zanimljivo je da Aleksandar po zanimanju elektro – mehaničar za rashladne i termičke uređaje.


– Elektromehaničarski posao me nije privlačio, tako da nisam previše dugo ni ostao u njemu. Od malih nogu, pre svega uz oca Luku sam zavoleo poljoprivredu i upravo iz tog razloga sam i odlučio da joj se ozbiljno posvetim. Dok su moji vršnjaci sedeli u kafićima i kafanama do duboko u noć, ja sam ostajao znatno kraće kako bi već ujutro išao na njivu da bih je pripremio za setvu, posejao ili sa nje skinuo letinu.

Znanje u obradi zemlje sakupljao sam od drugih, onih koji su je godinama radili, a pre svih od oca i strica. Nije bilo lako, ali kad voliš posao nekako ti sve lakše ide od ruke – započeo je svoju priču Aleksandar.

– Otac je poljoprivrednu proizvodnju zasnivao na relativno malom zemljišnom kompleksu. Međutim, iz godine u godinu ga je uvećavao, verovatno radeći i razmišljajući da ja jednog dana ostanem na njoj i posvetim joj se više od njega samog, jer on je radio u „Sintelonu“. Kada je svojevremeno otišao u penziju uspeo je značajnije da uveća zemljišni kompleks, što sam i sam podržao i čemu sam stalno težio. Tako se moje gazdinstvo rasprostire na 40 jutara obradive zemlje, koja je uglavnom prve, druge i treće klase.

Sva ova zemlja uglavnom se nalazi u blizini Tovariševa – nastavlja Lekić. Aleksandar se godinama bavi isključivo rataranjem. S obzirom, na mehanizaciju kojom raspolaže, ali i na zahteve tržišta, to mu kako reče u ovom trenutku najviše odgovara.

[wonderplugin_slider id=13]

 

– Na mojim parcelama zastupljene su isključivo tri ratarske kulture, soja, pšenica i kukuruz. U njihovoj proizvodnji primenjujem sve agro – tehničke mere, što je jedan od uslova da ostvarim visoke prinose. Međutim, mnogo toga zavisi i od količine padavina, sunčanih dana i nekih dugih faktora.

U poslu kojim se bavim od velike pomoći su mi poljoprivredne mašine, bez kojih bi teško kvalitetno i na vreme obavio sve poslove. Vlasnik sam dva traktora, jedan je marke IMT 549, a drugi je Klas arion 420 CIS kao i priključnih mašina – napominje Aleksandar.

Kompletan rod ostvaren na svom imanju Aleksandar plasira preko firme doo „MSJ“ iz Bačke Palanke. – Moja dosadašnja iskustva u radu sa bačkopalanačkim doo „MSJ“, su zaista veoma dobra. Sve što je međusobnim ugovorom bilo predviđeno, bilo je i ispoštovano, tako da ćemo verujem i u narednim godinama sarađivati na obostrano zadovoljstvo.

Na osnovu ranijih iskustava kada je nevreme, činilo veliku štetu na pšenici, soji i kukuruzu, odlučio sam da sve kulture koje gajim osiguram, tako da sam se i sa te strane obezbedio. Štete sa jedne strane mogu biti zaista velike, a premija osiguranja koju plaćam nije ni izbliza takva da može da me uvede u bilo kakav finansijski problem. Uostalom, najvažnije je da mogu mirno da spavam – jasan je Aleksandar.

Nakon boravka kod Lekića, prvi utisak koji smo poneli sa sobom je da se radi o pravom domaćinu, koji dobro i valjano obavlja posao u poljoprivredi. Rad i dobro planiranje su osnova uspeha ovog naprednog poljoprivrednog proizvođača. Svakako da će tako biti i u buduće, jer kod Lekića se ništa ne prepušta slučaju, i ništa se ne dešava slučajno.

U planu industrijska paprika

Mada se godinama orijentisao na proizvodnju ratarskih kultura, Aleksandar Lekić planira da u dogledno vreme pokrene i proizvodnju povrća.

– Planiram da počnem proizvodnju industrijske paprike na površini od pet jutara. Obezbediću sve što je potrebno za njeno gajenje, a ako sve bude teklo po planu proizvodnja bi trebala da traje godinama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here