Rade Šerbedžija i Olivera Katarina otvaraju Ravno Selo filmski festival

1302

Prvi Ravno Selo Film Festival, posvećen debitantima, nastao na ideji glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u ovom vojvođanskom selu, trajaće od 23. do 25. juna.


Otvaranju će prisustvovati Rade Šerbedžija i Olivera Katarina. Šerbedžija će predstaviti film „Oslobođenje Skoplja“ koji je režirao sa sinom Danilom, a Olivera Katarina će otpevati pesmu „Đelem, đelem“ uz pratnju Romskog orkestra tamburaša iz sela Deronje, gde je i sniman kultni film „Skupljači perja“.

„Oslobođenje Skoplja“ je debitanstko rediteljsko ostvarenje za Radeta Šerbedžiju.

– Mnogo sam srećan što sa filmom dolazimo na Ravno Selo Film Festival – filmsku tačku posvećenu mladima i debitantima, pre svega zbog plemenite ideje koja stoji iza festivala, ali i zbog toga što jedni od drugih možemo mnogo naučiti. Godinama sam želeo da dramu Dušana Jovanovića pretočim u film. Kako do tada nikad nisam režirao, pomislio sam da je idealna prilika za to upravo u ovom filmu, jer je sam tom komadu bio posvećen toliko vremena. Nikad nije kasno da probate nove stvari u životu i jedva čekam da čujem reakcije publike na ovom festivalu – rekao je Šerbedžija povodom dolaska u Ravno selo.

Olivera Katarina
Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija Olivera Katarina

Ovo je samo deo sadržaja za 23. jun i poseban uvod u sve ono što će se u Ravnom Selu dešavati do 25. juna. Kako saopštavaju organizatori, cilj festivala je oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj.

Foto: Ravno selo Film Festival / Facebook

Festival će okupiti mlade profesionalce i srednjoškolce, te buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost. Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu će osim filma “Oslobođenje Skoplja” biti prikazana još četiri reprezentativna debitanska ostvarenja iz regiona, a Ravno Selo će posetiti i nekoliko desetina gostiju – reditelja, glumaca i filmskih radnika.

Oni će tokom trodnevnog druženja prisustvovati i radionicama koje imaju za cilj da budućim studentima predoče mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na FDU.

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba. Tokom tri dana biće upriličene i projekcije studenskih filmova obe akademije.

Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture RS, te Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Sve novosti vezane za program festivala možete pratiti na zvaničnoj Fejsbuk stranici.


Tokom tri dana manifestacije, prikazaće se ukupno 5 reprezentativnih debitanskih filmova:

  • Igla ispod praga, Crna Gora, režija Ivan Marinović (100’)
  • Naša svakodnevna priča, Bosna i Hercegovina, režija Ines Tanović (89’)
  • Dobra žena, Srbija, režija Mirjana Karanović (90’)
  • Trampbolin, Hrvatska, režija Zrinka Matijević (74’)
  • Oslobođenje Skoplja, Makedonija, režija Danilo i Rade Šerbedžija (110’)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here