Razvodi su u modi u Bačkoj Palanci

Zašto je baš u opštini Bačka Palanka razvoda najviše?

12754

„Dok nas smrt ne rastavi“ ili „Zajedno i u dobru i u zlu“, samo su neki od zaveta koje čujemo na venčanjima. Na početku je, mnogi kažu, upravo tako, sve lepo. Ipak, desi se mnogo toga u zajedničkom životu pa je onda ona „Bolje dobar razvod nego loš brak“ glavna vodilja.


Razvoda je sve više. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaki četvrti brak u Srbiji završi se brakorazvodnom parnicom. Redakcija BaP vesti istraživala je kakva je situacija u Bačkoj Palanci upoređujući podatke sa susednim opštinama i gradovima.

Grad Novi Sad

Izvor: Vitalna statistika, Republički zavod za statistiku

Novi Sad, kao grad u koji poslednjih godina masovno migriraju ne samo bačkopalančani, već i stanovnici drugih manje razvijenih opština, u 2014. godini imao je najmanje razvoda u periodu od 2014. do 2016 – svaki šesti brak završavao se razvodom. Ta stopa se povećava 2015. kada se Novi Sad izjednačio sa statistikom cele Srbije, pa je četvrtina brakova završila razvodom. Važno je da napomenemo da je broj skopljenih brakova u Novom Sadu u ovom periodu svake godine manji, ali trend razvoda je i u 2016. nastavljen istim tempom – svaki četvrti brak završio se razvodom.

Opština Bač

Izvor: Vitalna statistika, Republički zavod za statistiku

Ako uporedimo podatke o broju razvoda iz 2014. i 2016. godine u Baču, vidimo da se u proseku 2014. svaki sedmi brak završio razvodom, a 2016. godine čak svaki treći. Dakle, dolazimo do zaključka da se za samo dve godine u Baču više nego za duplo povećala stopa razvoda.

Opština Bački Petrovac

Izvor: Vitalna statistika, Republički zavod za statistiku

Bački Petrovac imao je najmanje razvoda u 2014. godini među ova četiri mesta koje analiziramo. Dakle, 2014. godine tek svaki 20 brak završavao se razvodom. Broj sklopljenih brakova porastao je u 2015. godini , ali se istovremeno povećao i broj razvoda. Stižemo do 2016. godine kada je situacija mnogo lošija nego 2014. godine – jer se u proseku na svaki četvrti sklopljeni, jedan brak u Bačkom Petrovcu doživeo razvod.

Opština Bačka Palanka

Kao što u naslovu piše, razvodi su najmoderniji upravo u Bačkoj Palanci. Godine 2014. skoro na svaki drugi sklopljeni brak, bio je i po jedan sa sudbinom razvoda. Te brojke su se samo malo popravile naredne dve godine s obzirom da je porastao broj sklopljenih brakova, a broj razvoda je ostao u približno sličnom broju.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Podaci Centra za socijalni rad iz Bačke Palanke razlikuju se u odnosu na one prikazane u tabeli. Prema podacima Centra, broj sklopljenih brakova u 2016. godini bio je 324. Oni takođe raspolažu i sa podacima iz 2017. godine koji pokazuju dosta smanjen broj sklopljenih brakova u odnosu na prethodnu godinu – 216. Broj pravosnažnih presuda o razvodu u 2017. prema evidenciji Osnovnog suda u Bačkoj Palanci je 111.

Dolazimo do još jednog poražavajućeg podatka – prošle godine je takođe svaki drugi sklopljen brak pratio po jedan koji je završavao razvodom.

Razlozi za razvod braka su brojni. Od neverstva, preko nepomirljivih razlika, do finansijskih problema. Pitanje je zašto je baš u Bačkoj Palanci, u odnosu na sve gore navedene opštine i gradove razvoda najviše?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here