петак, април 19, 2024
Насловна Друштво Наше приче Renovo kod Mladenova na Google maps prikazan kao Hrvatska

Renovo kod Mladenova na Google maps prikazan kao Hrvatska

3249

„Gugl“ prekraja granice Srbije!

Umesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne reke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska – na osnovu katastarskog premera iz vremena Austrougarske. Čini se da je „Gugl“ doneo odluku i pre konačnog razgraničenja. I uprkos reagovanju našeg Ministarstva spoljnih poslova, u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dela granice između Srbije i Hrvatske na mapama „Gugla“ nije popravljen.

Sudeći po „Guglu“, teritorija koja je zbog izmenjenog rečnog korita Dunava ostala na levoj, srpskoj obali, pripala je Hrvatskoj – uključujući Šarengradsku adu i područje do Mladenova i Karađorđeva, Vukovarsku adu koja je uz srpsku obalu, područje prekoputa ušća Drave, Ćivutsku adu nizvodno od Apatina sve do Kupusine, veliki deo Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana i prostor ograničen Dunavom, Velikim bačkim kanalom, kanalom Šugovica i Mađarskom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su nam da su kompaniji „Gugl“, u dopisima, više puta ukazali da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definisale zajedničku državnu granicu.

– U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže se sredinom Dunava, te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas – objašnjavaju u Ministartvu. – Takođe smo kompaniji „Gugl“ dostavili podatke o položaju granice i predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim mapama.

UPOZORIO JOŠ 1992.

Antić tvrdi da je još 1992. godine upozorio tadašnji Sektor zamenika načelnika Generalštaba JNA za Ratnu mornaricu na problem granice sa Republikom Hrvatskom nakon njenog međunarodnog priznanja. – Kao dugogodišnji pripadnik Rečne ratne flotile, to sam znao sarađujući sa teritorijalnim jedinicama iz graničnog područja. Ne znam da li je po tom problemu od tada išta učinjeno – kaže Antić.

Kako navodi Boško Antić, kontraadmiral Vojske Srbije u penziji, Hrvatska je praktično uvučena duboko na srpsku teritoriju, a ovakvim rešenjem granična linija, umesto da ide sredinom matice reke, više puta preseca Dunav.

– Na ovoj karti granica na nekoliko manjih mesta prelazi i na desnu, hrvatsku obalu, jer se tamo nalazi oko 3.000 hektara srpskog zemljišta. Ipak, samo letimičan pogled na kartu pokazuje da je taj odnos 11:3, daleko veći u korist Hrvatske – ukazuje Antić.

Prema rečima našeg sagovornika, međunarodno pravo poznaje prirodne i ugovorne granice koje idu rekom.

– Granica je najčešće linija koja čini sredinu matice reke – objašnjava Antić. – Srbija je na sastancima Međudržavne komisije isticala argument da se u međunarodnoj praksi primenjuje to pravilo. Tako su razgraničene Srbija i Rumunija, Rumunija i Bugarska i Mađarska i Slovačka. Ukoliko se granični spor Srbije i Hrvatske o međudržavnoj granici ne reši diplomatskim putem, njime se mora baviti arbitraža ili Međunarodni sud pravde, kao u slučaju spora Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva.

Po rečima našeg sagovornika, Srbija mora da insistira na poštovanju važećeg principa razgraničenja na međunarodnim plovnim rekama. U prilog takvom rešenju, kako kaže, ide i zakonsko razgraničenje iz 1945. koje do 1991. godine nije izmenjeno nijednim drugim zakonom.

– Hrvatska, po pravilu, poteže pitanje granica samo kada ima interese – tvrdi Antić. – Ne pominje, međutim, da su istim tim razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. Tako su danas stanovnici ovih sela odvojeni međudržavnom graniciom od svoje opštine Bačka Palanka. Naši nadležni morali bi da zaštite interese Srbije i pozabave se pitanjima kontrole ovog prostora, jer se u njemu hrvatski građani slobodno kreću, dok je kretanje naših građana ograničeno.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here