Бачка Паланка и села у околини идеална за миран живот

Све више је Новосађана који желе да обезбеде своје породице са парчетом земље или кућом са двориштем. Одлука такве куповине обично спадне на околину Новог Сада

1084

Небитно да ли је сремска или бачка страна, свако од наведених месташца је погодно за живот, а близина града их не одваја од дешавања, преносе Градске инфо.


Данас је фокус на бачкој страни која поред Новог Сада има у близини и друго место познато, а то је Бачка Паланка.

Бачка Паланка је смештена на тик границе са Хрватском, заправо само је мост дели са Илоком.

Ова страна нуди мноштво предности у одабиру оваквих места за живот баш због свог географског положаја.

Гајдобра – село звано „Српска Сорбона“

Ово насеље панонског типа лоцирано је на само десетак километара од Бачке Паланка, а на 40 километара од Новог Сада.

Место дуге историје, настањено још у неолитском добу, обилује њивама. Знате да је Војводина сама по себи плодна, а поготово овај део Бачке.

Дефинитивно је пољопривреда нешто што многе људе привлаче да узму плац или кућу баш међу овим местима.

Овде су смештени одавно и потомци херцеговачких колониста који поносно истичу да носе њихову бистрину и горштачку вештину.

Једна од занимљивости је та да по броју доктора наука и државних репрезентативаца село Гајдобра у Општини Бачка Паланка јединствени је феномен на просторима бивше Југославије.

Из њега потиче 39 доктора наука, од чега су 19 универзитетски професори. Село је дало три академика и светски признатог афористичара, због чега је и названо Српска Сорбона. Дрес са државним грбом носило је чак 37 житеља Гајдобре.

А на радост свих скоро је отворен и базен који делује поприлично интимно у поређењу са оним, рецимо, у Бачкој Паланци.

Маглић – село које поседује све

Само 30 километара од Новог Сада, на уласку у село Маглић, постављена је табла на којој пише „Добро дошли у Маглић, село које има све“.

То место некада је било екс-територијална комуна грчких партизана, а данас га зову Југославија у малом.

Током деценија, Маглић се постепено развијао да би постао једно од најразвијенијих села у Војводини.

Вредни мештани могу се похвалити тиме што имају све асфалтиране улице, модеран вртић, спортску халу, базене, канализацију, млекару, од дивље депоније направили су језеро, изградили су нову православну цркву Светог Лазара и отворили фабрике које запошљавају неколико стотина људи.

Гложан – место у ком је милина живети

На путу према Бачкој Паланци, 25 километара од Новог Сада, налази се Гложан – мирно село са инфраструктуром.

Чини се да је милина живети у овом селу, савршено позиционираном уз Дунав, а надомак Новог Сада, Бачке Паланке и Бачког Петровца.

Пољопривреда им је главни приход јер немају индустрије, само пољопривредна газдинства.

Овде је најзаступљеније повртарство, узгајају се паприка, парадајз, кромпир, а има сад доста оних који се баве цвећем, неких шест-седам газдинстава.

Имају и сточаре, две фарме крава и једну фарму пилића. А од ратарских култура највише се сеју кукуруз и пшеница. Они који се не баве пољорпивредом, раде у Челареву, Бачком Петровцу, Бачкој Паланци, Новом Саду…

Гложан може да се похвали јединственим комплексом „Оаза”, који је центар спортског, рекреативног, културног и туристичког живота, и атрактиван је чак до те мере да у њега долазе на вишедневни одмор и људи из околних места.

У понуди имају базен, тениски терен, амфитеатар, рибњак, шумицу, ресторане, преноћиште…

Сва три села имају доста фирми, повезаност са Новим Садом возом и бусом, па можете да бирате. Амбуланте, вртиће, апотеке, продавнице…

Због свега тога људи се опредељују баш за потрагу кућа или плацева на поменутим локацијама. А уколико ниједно нисте посетили, овај викенд је већ погодан за то!

1 коментар

  1. Zaista preterujete sa srpskom Sorbonom, samo sebi su dali naziv, a bar polovina tih doktorata je sa privatnih fakulteta gde jedni druge dopisuju kao koautore.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here