Cvetna oaza u dvorištu porodice Nikolin iz Bačke Palanke

Zavirite u prelepo dvorište porodice Nikolin

6173
Foto: Đorđe Nikolin, izvor: Agroklub

Muškatle u punom cvetu, raznobojni oleanderi, bogumile, ljiljani, palme i mnogo drugih cvetnica, trajnica i dekorativnog drveća čine dvorište porodice Nikolin prelepom oazom za uživanje, piše portal „Agroklub“.


Da bi se od sopstvenog dvorišta napravio pravi mali cvetni raj potrebna je dobro volja, malo kreativnosti i dosta vremena. Obično se godinama, sa ljubavlju uređuje ovaj prostor, čuvajući i negujući ono što je već stvoreno dodajući nešto novo, drugačije, lepše. Oni koji se šetaju po svom cvetnom dvorištu potvrdiće da nema većeg zadovoljstva od činjenice da su svu tu lepotu stvorili sami i da svakog trenutka imaju privilegiju da baš istu uživaju.

Najduže i najviše cvetaju grčke bogumile

Jedno od najlepših dvorišta u Bačkoj Palanci je cvetni vrt porodice Nikolin. Do sada su dobili brojne nagrade i priznanja, a kako kaže Đorđe to je rezultat dugogodišnjeg truda, a pre svega ljubavi prema biljkama. Dvorište i balkone je pre mnogo godina počela da uređuje njegova mama, a već nekoliko godina to sa posebnom energijom radi on.

„Majka voli cveće, sećam se da smo uvek na stolu imali buket svežeg cveća i pored nje ja sam to zavoleo te sada ona održava baštu, a ja dvorište“, kaže Đorđe Nikolin napominjujući da ni sam ne zna koliko ima cvetnih vrsta, da to nije ni važno koliko činjenica da je cveće raznovrsno, da ga ima u sobi, na balkonu, u dvorištu, ispred kuće.

„Na balkonu su razičite vrste muškatli, kaliope, kao i bogumile raznih boja i raskošnog izgleda. Najduže i najviše cvetaju grčke bogumile, obožavaju sunce i vodu“, kaže sagovornik „Agrokluba“ dodajući da nakon cvetanja obavezno odstrani te grane kako bi biljka ponovo rasla i cvetala.

Muškatle, vole sunce ali ne jako tako da ako ih smesti na južnu stranu, cvetovi se brže suše i bledi im boja, dok na severnoj traju duže. Ukoliko se očekuju vremenske nepogode saksije obavezno skida sa terase kako ih vetar ili jaka kiša ne bi polomila. Inače ne voli da pomera biljke sa mesta gde rastu obzirom da im to ne prija, a reaguju tako što im otpadaju pupoljci. Redovno uklonja svaki cvet koji prođe, da bi se pojavio novi, jer ukoliko se to ne radi biljka pati i ne izbacuje nove pupoljke.

Hibiskus redovno cveta ukoliko nije direktno na suncu

Sobno cveće poput šeflere i sanseverije je tokom leta u dvorištu koje krase i raskošni cvetovi amarilisa. Tu su i različite palme među kojima su i one otporne na niske temperature.

„Imam tri aukube, zimzeleno drvo više kao žbun visine oko 1,5 m, koje karakterišu glatki zeleno-žuti listovi, dosta filadendrona koji su veoma otporne biljke i vole svetlost, kaktuse, na severnoj strani dvorišta odlično uspeva kućna sreća, biljka prelepih sitnih listića, koja voli vlagu ali nije preporučljivo da joj se kvase listovi, već direktno koren“, kaže sagovornik i dodaje da ima magnoliju divnih, velikuh, belih cvetova, zatim klematis i nezaobilazne oleandere. Tu su i ljiljani opojnog mirisa, visoki preko dva metra, hibiskus koji će redovno cvetati ukoliko, kako kaže, nije direktno na suncu.

„Mora se voditi računa o svakom cvetu, ja tačno znam koje cveće voli sunčano mesto, kome više odgovara hladovina te tako i raspoređujem saksije. Bitno je redovno zalivati biljke, ukoliko je veoma toplo vreme zalivam ujutru i uveče, a tokom dana kada su prosečne letnje temperature samo uveče. Prihranu praktikujem jednom nedeljno.“

Kineska urma i sibirski limun

Dvorište ove porodice krase i aspidistre biljke velikih zelenih listova koje vole samo hladovinu, vajgela crvenih i roze cvetova, zatim spektakularna fotinija sa sjajnim tamno zelenim listovima koja tokom proleća dobija nove crvene, može da se šiša i lako oblikuje, interesantan je kameleon – trajnica koja menja boju lista.

„U jednom delu dvorišta raste kineska urma, visoka je 3,5 m stara je pet godina, prve dve godine ne cveta i ne rađa, ali kasnije ima neodoljiv cvet koji miriše u krugu od 50 metara i svake jeseni bogato rodi“, kaže Nikolin i dodaje da ima nekoliko tajberi sadnica – hibrid nastao ukrštanjem maline i kupine.

Gaji i jostu, voće nastalo ukrštanjem crne ribizle i ogrozda, japansku jabuku i krušku, smokve, desetak banana od kojih je jedna vrsta visoka oko pet metara, jestivi nar, a kako kaže odlično mu uspeva i sibirski limun, koji može podneti temeperaturu od oko -30 C.

„Veoma je dekorativan naročito u periodu kada formira plodove. Oni su sitniji od običnog limuna ali ih na granama ima mnogo više, imaju tanju koru i dosta semenki.“

Sudeći po priči našeg sagovornika za cvetno dvorište treba dosta vremena, posvećenosti i ljubavi, a sve se to višestruko vrati kada biljke počinju da cvetaju, a ta radost nema cenu.

„Svakodnevno uživam dok radim oko biljaka, a onda sednem i sa zadovoljstvom posmatram svaki cvet“, kaže Nikolin.


Pogledajte i video prilog o dvorištu porodice Karanović iz Bačke Palanke:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here