Дуга и препознатљива традиција млекаре у Пивницама

Бициклом кроз Војводину

397
ФОТО: Роберт Чобан

Почетак рада Млекаре у Пивницама датира од 1928. када је млекара основана од стране чланова – произвођача млека тадашње „Кредитне задруге“ у Пивницама. Својим првобитним обликом и технологијом млекара је радила самостално до 1952. а онда је припојена Земљорадничкој задрузи у Пивницама.


Изградњом нове млекаре почиње ново поглавље њеног постојања и од тада ради као погон Земљорадничке задруге а на тржишту наступа под називом предузећа „Зденка“ из Великих Зденаца што је проистекло из уговора о пословно техничкој сарадњи између Задруге и поменутог предузећа. Сарадња је трајала од 1969. до 1979. и истеком уговора је престала.

Млекара је била технолошки конципирана као произвођач сирева и маслаца као нузпроизвода. Стечено искуство је резултирало производњом познатог „Пивничког“ и „Новог пивничког“ сира и маслаца који су на тржишту били препознатљиви по свом квалитету. Годишње је млекара прерађивала око 7.000.000 литара млека од чега добије 700 тона сирева и око 30 тона маслаца.

Пивничка млекара је ушла у интеграциони процес са АД „Новосадском млекаром“ из Новог Сада у чијем саставу је била од 1. новембра 1998.

Након приватизације и продаје Салфорду („Имлек“) затворени су и „Новосадска млекара“ и Пивничка млекара као њен део. Део запослених у млекари пребачен је у Оџачку млекару која је такође угашена. Сељаци у продали и поклали краве и више нема правог „Пивничког сира“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here