Како да ваше цвеће цвета дуго и богато?

Из места Пивнице Ана и Даниел Пинћир имају своју кућу купљену пре 13 година и лепо двориште које уређују тако што сваке године додају нешто ново

522
Петуније (Фото: Pixabay)

Цвеће захтева посебну пажњу и негу, али да би листови били бујни и здрави, а цветови раскошни, нема потребе да буде третирано хемијским препаратима, тврде Ана и Даниел Пинћир.


Двориште је најлепши украс куће, нарочито током пролећа и лета, јер велика је привилегија уколико вас окружује зеленило и шаренило цвећа, то је савршено место за одмор и опуштање и свакако за безбрижну игру деце. Зато је уређење дворишта, без обзира да ли је мало градско или велико сеоско, омиљени посао или хоби, а све у жељи да се створи пријатан амбијент за све чланове породице.

Леје са цвећем и саксије пуне цветница, руже, декоративно жбуње, пузавице, велика крошња дрвета, доносе много радости и задовољства, а није потребно читаво богатство већ добре идеје и мало труда.

Најлепше двориште у Бачкопаланачкој општини

Из места Пивница Ана и Даниел Пинћир имају своју кућу купљену пре 13 година и лепо двориште које уређују тако што сваке године додају нешто ново. На Конкурсу за најлепше двориште у општини Бачка Паланка њихово је оцењено најбољом оценом.

Ана каже да је задужена за садњу цвећа али и за идеје и истиче да је до сада уложено много труда, али зато имају леп и пријатан амбијент.

„Тренутно су најлепше сезонске цветнице, гербери, мушкатле, а уз њих се лепо слажу тамјанике“, каже саговорница и напомиње да имају доста хортензија, олеандера, пивонија, клематиса, као и украсне траве и велики број трајница.

Најлепша дворишта – породица Пинћир (ВИДЕО)

Заливање кишницом и прихрана природним средствима

Како кажу, да би цвеће добро напредовало потребно га је редовно неговати, како би листови били бујни и здрави, а цветови раскошни, напомињујући да ту пре свега мисле на заливање, уклањање процветалих латица, као и заштиту од штеточина.

„Најчешће цвеће заливамо кишницом која се са крова, кроз олуке и цев слива у бетонски базен, а имамо и потапајућу пумпу. Кишница је одлична, може дуго да стоји“, рекао је Даниел и додао да се он брине о великом травњаку.

Ископали су бунар и залива га свакодневно, а коси једном недељно. Он је надлежан и за орезивање и негу разнобојних ружа.

„Тајна лепог цвећа је и у редовној прихрани и то природним средствима. Мало свежег квасца растопим у једној литри млаке воде, кад мало одстоји додам још пет литара и са тим раствором заливам цвеће“ рекла нам је Ана и објаснила да се цвеће може прихрањивати и са раствором јода. Само једну кап јода стави у један литар млаке воде, што је за цветнице сасвим довољно.

Цвеће, а најчешће руже штити такође природним средством које прави од соде бикарбоне и воде.

„Једну малу кашику соде размутим у литри млаке воде и прскам биљке које су напале биљне ваши или мушице. Са овим раствором прскам и бобичасто воће. Ефикасно, природно и јефтино, а нема потребе за хемијским препаратима“ каже наша саговорница.

Кућица за децу и кутак за одмор

Двориште њихове куће пуно је и дрвећа, имају албицију, егзотично украсно дрво које дивно мирише, затим, јоргован, пауловније, али и стабло великог старог ораха испод чије крошње је одличан хлад.

Један део дворишта намењен је за децу и њихову игру, а ту је дрвена кућица коју је пре неколико година за њих направио Даниел. Највише је како каже користио материјал који је већ имао.

„Волела бих да засадим још хризантема и украсног жбуња, сад смо мотивисани када смо видели да се наше двориште свиђа и другима, да је то место где се ми свакодневно одмарамо и где сви радо долазе“, рекла је на крају саговорница „Агроклуба“ напомињујући да су ових дана високе температуре и да због тога цвеће залива два пута дневно, а најчешће у раним јутарњим часовима, али да се уз добру негу, редовну прихрану и довољно воде до сада добро држи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here