„Korona diktira prodaju“ – Milan Vranić, vlasnik ribarnice iz Bačke Palanke

1340
Foto: Pixabay

Zbog epidemiološke situacije prodaja ribe u odnosu na isti period prošle godine značajno je smanjena. Ribarnice su dobro snabdevene, a i kupci se što zbog posta što zbog zdravijeg načina ishrane, a shodno svojim mogućnostima, trude da se jela od ribe što češće nađu na trpezi.


Naglašavajući koliko je zdrava u našoj ishrani, stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje ribe. Ipak ova namirnica nije tako često na jelovniku naše prosečne porodice, a to potvrđuju i statistički podaci koji kažu da je ukupna potrošnja u našoj zemlji oko sedam kilograma po glavi stanovnika što je znatno manje u odnosu na potrošnju ribe na svetskom nivou koja je odavno premašila količinu od 20 kilograma.

Kako se često navodi razlozi za malu potrošnju ove namirnice jesu nedostatak navike, a često i novca. Najčešće se na našim trpezama nađe šaran, som ili neka zamrznuta morska riba, ali i bela rečna riba koja je znatno jeftinija. Ipak veliku potrošnju ribe beležimo svake godine za Svetog Nikolu, obzirom da veliki broj porodica upravo slavi ovu slavu. I tokom posta fileti ribe pečene, grilovane ili kuvane nađu se na stolu.

Korona diktira prodaju

Bilo kako bilo ovih dana riba se kupuje kako u ribarnicama tako i u velikim trgovinskim objektima koji spremno dočekuju vreme posta i predstojeću slavu – ali iako je ponuda dobra, potražnja je slabija. Tako tvrde prodavci.

Potražnja za ribom smanjena za 50 odsto zbog pandemije

„Ribu prodajemo ovih dana, ali znatno manje nego predhodnih godina. Zabrana okupljanja, ograničen rad pijaca, restorana obeležavanje slava samo u krugu porodice dovelo je do drastično manje prodaje ribe u ovom periodu, a tako je bilo i pred Uskrs. Jednostavno rečeno – korona diktira prodaju. Strahujemo od mogućnosti da se u narednom periodu uvedu još rigoroznije mere, što bi bilo nepovoljno za nas prodavce, ali i one koji vole da im se na trpezi češće nađe parče rečne ili morske ribe“, rekao nam je Milan Vranić vlasnik ribaranice „3 vrške“ u Bačkoj Palanci koji se godinama unazad trudi da svojim kupcima obezbedi svežu i raznovrsnu ribu.

Napominje da kupci najviše vole šarana koji trenutno košta 480 dinara po kilogramu, tostolobika koji košta 250 dinara, (očišćen je 400), deverika, melez, mrena koštaju 200, bela riba je 150, manić i zimski manić koštaju 400 dinara. Skuša se može kupiti po ceni od 360, dok je oslić 440 dinara.

Kako prepoznati svežu ribu?

Cene slične i u drugim ribarnicama ali dobronameran savet prodavaca je isti – kupujte na mestima namenjenim za to, gde je uvek roba sveža i gde je podložna ispitivanju i kontroli inspekcije.

A svežu ribu lako je prepoznati na prvi pogled, na to ukazuju bistre, okrugle i jasne oči kao i crvene škrge. Takođe i sam izgled ribe pokazuje u kakvom je stanju – koža sjajna, škrge čvrste i prsti se ne lepe kad se uzme u ruku znači da je sveža.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Sarma od bele ribe

Da se uvek može napraviti pravi specijalitet posan, ukusan i ne tako skup potvrdio nam je Ilija Jovkić iz Bačke Palanke objašnjavajući da njegova supruga posti ceo post, a on i deca sredom i petkom te često na različite načine pripremaju jela od ribe.

„Pravi specijalitet pripremam tako što obarim belu dunavsku ribu, iskostim je i dodam povrće, najčešće grašak, krompir, šargarepu, peršun, luk, so, biber, ulje izmešam napunim tegle i stavim u rernu sedam sati na 100 stepeni. Od ove mase mogu da se pripremaju sarme i ćufte. Sarma je bar za mene bolja i ukusnija od one koja se priprema na klasičan način“, kaže Jovkić napominjujući da ribu redovno kupuje kod bačkopalanačkih ribara, cena bele ribe je oko 150 dinara tako da za male pare za svoju porodicu i prijatelje napravi pravu gozbu.

POGLEDAJ: U selu neobičnog naziva – Gložan

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here