Krov nad glavom za Novicu i njegovu decu

Na inicijativu Opštinske uprave, rešen stambeni problem porodice Pejakov iz Tovariševa

2865

TOVARIŠEVO: Pedesetjednogodišnji radnik bačkopalanačkog „Kovisa“, Novica Pejakov i njegove petoro dece Davor (18), Nevena (16), Sebastijan (11), Rebeka (9) i Petar (4), najzad mogu da odahnu.


Nakon višegodišnjih podstanarskih muka, Pejakovima je konačno rešen njihov veliki problem – nemanje krova nad glavom. Šestočlana porodica Pejakov, skrasila se u Tovariševu u Ulici Miodraga Mije Petrovića (ranije Kardeljeva). Ko zna koliko bi se još dugo otac i njegovo petoro dece, potucali od nemila do nedraga, da među ostalima Dragana
Ninković, iz lokalne samouprave uz odobrenje Branislava Šušnice predsednika opštine, nije pokrenula inicijativu da im se reši stambeni problem.

Inicijativa urodila plodomJedna od zalužnijih što su Pejakovi, najzad uspeli da reše stambeni problem, svakako je Dragana Ninković, iz lokalne samouprave.
– Saznavši za velike, pre svega podstanarske nevolje višečlane porodice Pejakov, moja koleginica i ja, otišle smo do Branislava Šušnice predsednika opštine i predočila mu situaciju. Naišle smo na njegovo puno razumevanje, pa smo nakon toga odlučile da se javimo ekipi emisije RTS-a, „S Tamarom u akciji“. Ekipa je vrlo brzo stigla, pogledala ruiniranu kuću, i tako je sve krenulo, – kaže Dragana Ninković, službenik Opštinske uprave u Bačkoj Palnci.

– Svojevremeno nam je Zavod za ravnopravnost polova iz Novog Sada, dodelio na korišćenje kuću u Tovariševu, koja je je nekada ranije bila vlasništvo porodice Aničin. Kuća je bila u takvom stanju, da je bilo neophodno njeno renoviranje. Sredstava za obnavljanje kuće nismo imali, pa smo se moja deca i ja našli u nezavidnoj situaciji – kako i na koji način da je renoviramo. Na svu sreću pritekla je u pomoć lokalna samouprava. Na njenu inicijativu, došla je ovde kod nas TV ekipa emisije „S Tamarom u akciji“, koja je obavila poslove renoviranja kuće i dovela je u stanje da moja deca i ja, možemo u njoj pristojno živeti. Tokom renoviranja pomoć nam je pružila i komšinica Stanka Danilov, kod koje smo stanovali u vreme izvođenja građevinskih radova. Nakon građevinskih poslova, u kuću je unešen novi nameštaj, šporet i još dosta toga, tako da sada moja šestočlana porodica ima normalne uslove, za život i rad. Do izražaja je i ovaj put došla velika ljudska solidarnost. Mnogi su nam pružili i pružaju pomoć, pa im se ovim putem zahvaljujem – kaže Novica Pejakov.

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

Veliku pomoć i podršku porodici Pejakov, pružaju i Novičini roditelji Ilonka i Miloš, kao i porodica njegove sestre Vesne Astaloš. Novica posebno ističe pomoć komšija, među kojima se izdvaja Dušan Šunjka.

– Velika mi je želja da moju decu izvedem na pravi put, i da jednog dana postanu svoji ljudi. Najstariji sin Davor koji ima osamnaest godina, završio je za stolara i očekujem da počne da radi. Nadam se da će to biti uskoro, a tada će svima nama biti bar malo lakše.
Za sada svi živimo od moje plate u „Kovis“ – u, i pomoći plemenitih ljudi. Da bi koliko toliko omogućio lakši život pre svega mojoj deci, privatno oštrim noževe uglavnom mojim stalnim mušterijama iz Bača i Bačke Palanke – naglasio je na kraju Novica Pejakov, koji je starateljstvo nad decom dobio putem suda.

Davor čeka zaposlenjeNajstarije od petoro Novičine dece, osamnaestogodišnji Davor koji je završio za stolara, baš kao i njegove sestre i braća, mnogo se raduje što sada imaju znatno bolje uslove za život.– Sada nam je život mnogo lakši i lepši. Nastojaću da sve više poslova preuzimam na sebe, kako bih, rasteretio pre svega oca i najstariju sestru. Nadam se, da ću se uskoro zaposliti kao stolar. Svi se dobro slažemo, a trenutno je veliki teret na Neveni, koja pohađa školu za kuvara, a uz to je prinuđena da pere, sprema hranu za sve nas, a radi i ostale poslove u domaćinstvu – istakao je Davor.

Vredi napomenuti da je Davorova, Nevenina, Sebastijanova, Rebekina i Petrova majka Marija, njih petoro ostavila, pre gotovo dve godine i otišla u Bačku Palanku, gde živi sa drugim čovekom. Deca su ostavljena od majke u periodu kada ima je najviše bila potrebna.

Kuva, pere brine o braći i sestramaVeliki teret nakon odlaska majke, pao je za još uvek nejaka pleća šesnaestogodišnje Nevene. Najstarija ženska osoba u porodici Novice Pejakova, pod veliim je teretom, ali ni jednog trenutka ne pomišlja da ustukne.
-Kada mi je teško, pomislim na ono što će sigurno doći – lepši život, za nas decu i našeg oca. Verujem da će nam iz godine u godinu, biti i lakše i lepše. Najvažnije je da budemo zdravi i da svako od nas dođe do svog hleba. Za sada se dobro organizujemo i većih problema nemamo. Činim sve što mogu, da mojoj braći i sestrama budem i majka i sestra. Nije lako, ali sav ovaj teret i nevolje su nas nekako ojačale, ujedinile, pa čvrsto verujem da ćemo jednog dana postati pravi ljudi. Ovo pre svega, na naše zadovoljstvo ali i na zadovoljstvo našeg oca, koji nam je i otac i majka – rekla je Nevena.

Međutim, njen odlazak iz porodice nekako je čini se „preko noći“ ujedinio pre svega decu i stvorio od njih ljude. Oni za sada, a verujemo da će tako biti i u buduće, sigurno koračaju ka svojoj lepšoj i srećnijoj budućnosti.


Pročitaj: Novi Fiat 500L iz nagradne igre otišao u Tovariševo

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here