Muzej piva u Čelarevu čuva bogatu istoriju tog napitka (VIDEO)

U sklopu industrijskog kompleksa pre nekoliko godina otvoren je i jedinstveni muzej piva na Balkanu sa preko 400 eksponata

416

ČELAREVO: Nedaleko od Dunava i Bačke Palanke, prostire se naselje Čelarevo, mesto poznato po jednoj od najstarijih pivara kod nas, njenom osnivaču i zemljoposedniku Lazi Dunđerskom i muzeju piva, koji iza svojih vrata čuva bogatu istoriju i tradiciju tog napitka.


U godinama pre izbijanja Prvog balkanskog rata i kolonizovanja prvih srpskih porodica iz Bosne i Hercegovine, nekadašnji Čib, a današnje Čelarevo, važilo je za jedno od mesta začetnika pivarske industrije u Vojvodini. Krajem 19. veka, u toku velike industrijske revolucije, zemljoposednik Lazar Dunđerski otvara ovde jednu od prvih vojvođanskih pivara davne 1892. godine.

„Tako da je na ovom prostoru nastala jedna mala pivara sa tadašnjim kapacitetima oko 10 hiljada hektolitara, koja je u to vreme imala i parnu mašinu i električni motor i mogla je da napravi velike količine piva za to vreme, to je bilo 10 hiljada hektolitara. Sve do izbijanja Velikog rata ta proizvodnja je jako dobro išla, i prodaja naravno, kasnije dolaskom ratova ta prodaja je opala kao i broj konzumenata“, kaže Ljiljana Radišić, kustos Muzeja piva.

U sklopu industrijskog kompleksa pre nekoliko godina otvoren je i jedinstveni muzej piva na Balkanu sa preko 400 eksponata koji su korišćeni u izradi i skladištenju piva pre više od stotinu godina. Jedne od najinteresantnijih postavki muzeja su mašina za punjenje flaša, male ledare i šank gde se služilo pivo.

„Pošto je Lazar bio veliki gazda, posećivao je najbolje hotele u Evropi, i mi smo tako osmislili da napravimo jednu malu kafanicu u kojoj imamo jako zanimljive eksponate još iz vremena Dunđerskih kao što su male ledare gde se pivo hladilo na bazi leda, koji se tada sekao na Dunavu, kasnije lazar je imao svoje ledare tako da je taj problem bio rešen“, kaže Ljiljana Radišić.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Muzej piva u Čelarevu deo je turističke ponude Vojvodine, a pored njega u sklopu ture mogu se videti postrojenja za proizvodnju i pakovanje piva, kao i neizbežna slobodna degustacija različitih proizvoda pivare.

Posetioci pored muzeja mogu obići i dvorac Dunđerskih, za koji se vezuju priče o neostvarenoj ljubavi ćerke Lazara Dunđerskog, Lenke i Laze Kostića.


Pogledaj: Lazar Dunđerski – najbogatiji Srbin svog doba

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here